Gebruik DigiD en DigiD-app in de lift

DigiD logo DigiD-app

Het gebruik van DigiD en de DigiD-app groeide in 2021 flink. In totaal logden men 545 miljoen keer in met DigiD. Dat was 402 miljoen in 2020. In 50% van de gevallen was dit via de DigiD-app. Dat blijkt uit onderzoek van Logius, dat deze systemen voor de overheid beheert.

Die sterke stijging komt volgens hen vooral door gebruik van de CoronaCheck-app en coronatest.nl. Inmiddels gebruiken bijna 11 miljoen mensen de DigiD-app om in te loggen op een totaal van 16,5 miljoen DigiD-accounts.

ID-check

Van deze app-gebruikers voegen ook meer en meer de eenmalige controle van hun identiteitsbewijs (ID-check) toe aan hun DigiD app. Inmiddels hebben zes miljoen app-gebruikers deze check, die organisaties meer zekerheid geeft dat de juiste persoon inlogt. Deze check wordt volgens Logius in de toekomst steeds vaker vereist bij het inloggen voor bijvoorbeeld medische gegevens.

Het belang van de app gaat ook groeien. Dat komt vooral omdat steeds meer organisaties tweefactor-authenticatie bij het inloggen vragen.

Verbreden doelgroep ID-check

Logius onderzoekt momenteel hoe gebruikers zonder smartphone meegenomen kunnen worden in deze ontwikkeling. Bijvoorbeeld door in te loggen met alleen je desktop op hetzelfde betrouwbaarheidsniveau als de ID-check. Hetzelfde geldt voor mensen die niet beschikken over Nederlandse identiteitsdocumenten die nodig zijn om de ID-check toe te voegen.

Onderzocht wordt of buitenlandse identiteitsdocumenten, die net als Nederlandse identiteitsbewijzen voldoen aan de standaard voor internationaal geaccepteerde reisdocumenten, gebruikt kunnen worden voor een ID-check.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X