Gebruik is het nieuwe bezit: printen in de cloud

De trend om producten en diensten flexibel te gebruiken in plaats van te bezitten, breidt zich uit tot printen en scannen. Gebruik gaat het daarmee winnen van bezit. Op zich was printen in de cloud al mogelijk met Google’s dienst ‘Cloud Print’. Alleen wordt het nu heel praktisch door andere aanbieders als betaalde dienst aangeboden, voor wie dat maar wil. Zo kunnen mensen en bedrijven een print of scan laten maken zonder de rompslomp van printeraanschaf, printeronderhoud en voorraadbeheer. En hoewel er de laatste jaren minder wordt geprint, spreken we nog altijd van veertig miljard afdrukken per jaar in Nederland.

Met de toename van het aantal flexwerkers – van 600.000 in 2003 naar meer dan een miljoen vorig jaar – is deze clouddienst zo gek nog niet. Voor zover deze werkers al toegang hebben tot printers, zijn dat vaak ‘wegwerpprinters’. Goedkope apparaten die vaak minder goede kwaliteit leveren, onderhevig zijn aan uitval en veel printfrustratie veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers zonder meer bereid zijn tot het betalen van een dienst, zolang het maar daadwerkelijke flexibiliteit en mobiele printsupport oplevert. Daarnaast zitten organisaties niet meer te wachten op meerjarige onderhoudscontracten voor printers en multifunctionals (MFP’s). Gebruik is het nieuwe bezit. Dat geldt zeker ook voor het opkomende printen in de cloud.

Veel werknemers rijden vaak via hun kantoor om een print op te halen, alvorens ze naar een klant rijden. Dat kan veel efficiënter volgens het follow-me principe.

Lees het hele verhaal van Jasper Bakker online of in ICT/Magazine van januari/februari.

 

Gerelateerde berichten...