Gemeenten pikken tariefsverhoging softwareleverancier Vicrea niet

Zeker 152 gemeenten pikken de aangekondigde prijsverhoging van softwareleverancier Vicrea niet. Dat liet Kees Groeneveld van KING (Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten) volgens Computable in zijn toespraak op een leveranciersbijeenkomst.

De protesten zijn geuit naar aanleiding van een eerder aangekondigde prijsverhoging. Sommige gemeenten worden geconfronteerd met oplopende kosten tot 1150 procent.

 

Kamervragen

De protesterende gemeenten stellen dat het product dat Vicrea levert weinig is veranderd. Mede daarom vinden zij de prijsverhoging onterecht. Vicrea zelf stelt dat zij extra geld moeten investeren om hun  producten up to date te houden. Het bedrijf vindt ook dat de gemeenten zelf verantwoordelijk zijn omdat ze te lang met oude versies zouden werken. Over de hele kwestie zijn inmiddels Kamervragen gesteld.

De leverancier van geografische informatiesystemen. kondigde vorig jaar al aan dat zij de prijzen gingen verhogen. Naast Vicrea heeft bijvoorbeeld Pinkroccade de tarieven al drastisch verhoogd.Ook deze laatste wijst naar de gemeenten.

 

Collectief

De 152 protesterende gemeenten hebben zich inmiddels verzameld in een collectief. Ze willen op zoek naar een alternatief. Het VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten ondersteunt de protesten niet actief maar vindt wel dat de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (Gibit) gehandhaafd moet worden.

Gibit geldt sinds 8 december 2016 en werd door VNG en King opgesteld. Het regelt de voorwaarden voor levering, gebruik en onderhoud van bijvoorbeeld software.

 

X