Handboek Samen werkt! voor samenwerking onderwijs en ICT-bedrijven

thuiswerken bureau met boeken en telefoon

Een handboek dat de samenwerking moet bevorderen tussen ICT-bedrijven en het onderwijs. Dat presenteerde directeur van NLdigital Lotte de Bruijn, ook ambassadeur van de HCA-ICT maandag

Het handboek ‘Samen werkt!’ is bedoeld voor zowel kleine als grote bedrijven. Het staat vol handvatten over hoe, waar en waarom deze samenwerking hen helpt te groeien als bedrijf.

De Bruijn: “Nederland behoort internationaal nog tot de kopgroep van ICT-innovatie. Als we dit willen blijven vasthouden, moeten we zorgen voor goed opgeleid personeel. Het onderwijs is daarvoor aan zet, maar door samenwerking met ICT-bedrijven ontstaat een gouden combinatie! We weten dat veel bedrijven al samenwerken door studenten stages aan te bieden of gastlessen te verzorgen. We zien tegelijkertijd ook dat veel bedrijven dat nog niet doen en behoefte hebben aan concrete handvatten. Het handboek “Samen werkt!” voorziet in die behoefte.”

Concrete tips

Het handboek is een product van de Human Capital Agenda (HCA) en ontwikkeld in samenwerking met NLdigital en Platform Talent voor Technologie. Het handboek beschrijft drie eenvoudige stappen waarmee een bedrijf direct een samenwerking kan opzetten.

Het geeft concrete redenen om te gaan samenwerken, bevat inspirerende praktijkvoorbeelden en presenteert gouden tips die de samenwerking nog succesvoller maken. “Ik ben blij te zien dat dit handboek verschillende vormen van samenwerking laat zien: van beginnend tot heel intensief. Daarmee hebben bedrijven ook echt een keuze wat voor hen werkt,” aldus mkb’er Paul Veger die een van de eerste exemplaren in ontvangst nam.

 

Begin

De ontwikkeling van het handboek is pas het begin. Uit de praktijkverhalen blijkt dat samenwerking tussen het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs niet altijd eenvoudig en vanzelfsprekend is.

De Bruijn: “Ik roep alle bedrijven binnen en buiten de digitale sector op om het handboek te gaan gebruiken. Vanuit de HCA en NLdigital staan we klaar om daarbij te helpen, bijvoorbeeld door bedrijven direct in contact te brengen met onderwijsinstellingen.”

 

Andere initiatieven

NLdigital werkt, onder andere via de HCA, aan het vergroten van het menselijk kapitaal dat de digitale sector zo hard nodig heeft. Door het opleiden van jonge mensen en het bij- en omscholen van het bestaande menselijk kapitaal.

Zo start NLdigital een opleiding Software development in samenwerking met Stichting Cloud Academy en kent de vereniging een actieve werkgroep Onderwijs die zich buigt over deze uitdaging.

De Bruijn: “ICT-bedrijven en onderwijsinstellingen kunnen meer doen om jonge mensen te interesseren voor de banen van de toekomst. Door te leren van de bestaande ervaringen kunnen we regionale ontwikkelingen en ambities versnellen. Het vandaag gepresenteerde rapport helpt om bewezen projecten en aanpakken te herhalen en een schaalsprong te laten maken.”

 

CITA

Eind vorig jaar maakte NLdigital ook al bekend samen te werken met Stichting Cloud IT Academy (CITA) aan een duale opleiding software development.

De opleiding software development vindt plaats aan de Hogeschool van Utrecht. Door de centrale ligging kunnen deelnemende bedrijven door het hele land makkelijk aansluiten.

Deelname staat open voor leden en niet-leden van NLdigital. Wel krijgen leden korting bij deelname. Begeleiders vanuit de bedrijven worden ondersteund met expertmeetings over het binden en boeien van young professionals.

Gerelateerde berichten...

X