ICT-sector bedenkt nieuwe opleiding Dream Developer

developers student achter laptop

Volgens jaar september start een nieuwe duale opleiding: Dream Developer. De nieuwe opleiding is bedacht door de IT-sector zelf. Bij de HBO bachelor-opleiding kunnen studenten meteen drie dagen aan de slag bij bedrijven en twee dagen studeren.

De opleiding is een reactie op de grote vraag naar software developers. Om de zaak te versnellen kunnen MBO-studenten in 2020 al stage lopen bij de bedrijven van NLdigital. Dat kan als zij na het behalen van hun diploma willen doorstromen naar de duale HBO opleiding.

Grote voorkeur van zowel opleiders als bedrijven is opleiden met de combinatie werken en leren tegelijk. Dit is de tweede duale opleiding, na eerder succes met het programma jobinthecloud start CITA The Next IT Generation. Dream Developer start in samenwerking met de Hogeschool van Utrecht.

Studenten gaan meteen drie dagen per week aan de slag bij deelnemende bedrijven, terwijl ze twee dagen opleiding volgen aan de HU. Na vier jaar studeren ze af met een erkende HBO bachelor opleiding én substantiële werkervaring.

NLdigital: goede oplossing

Het initiatief voor de nieuwe opleiding komt vanuit de ICT-sector zelf. Het digitale bedrijfsleven zoekt nog steeds in grote mate naar werknemers op HBO werk- en denkniveau voor hun software-afdelingen. Ook in de coronacrisis zullen de tekorten op de ICT-arbeidsmarkt naar verwachting aanhouden, of zelfs groeien.

NLdigital, de branchevereniging van de digitale sector, benaderde CITA met de vraag om hun aanbod uit te breiden. Directeur Lotte de Bruijn: “De enige manier waarop de digitale sector kan groeien is door meer nieuwe mensen op te leiden voor onze sector. CITA heeft laten zien dat hun studenten direct aan de slag kunnen, leren van de praktijk en cultuur in het bedrijf waar ze werken en tegelijkertijd werken aan hun eigen toekomst door het behalen van een bachelor. Met de start van Dream Developer zetten we een belangrijke stap naar meer goed geschoolde developers met de door de markt gevraagde kennis en vaardigheden.”

Hogeschool: samenwerking leidt tot meer bachelorstudenten

De Hogeschool van Utrecht is enthousiast over de ervaring tot nu toe. Opleidingsmanager Serge Wallagh: “We zien dat we met de bestaande duale cloud engineer opleiding een nieuwe zeer gemotiveerde groep studenten aantrekken die anders niet meer voor een vervolgopleiding waren gegaan. Door de duale aanpak en intensieve begeleiding en training van CITA krijgen zij de kans hun opleidingsniveau te verhogen in de praktijk”.

CITA directeur Marcel Schilders voegt daar aan toe: “In 2 jaar tijd hebben we een netwerk van meer dan 60 bedrijven opgebouwd die studenten een leerwerkbaan bieden. We hebben ervaring opgedaan om uit te breiden en meer studenten op te leiden. We zien bij de bestaande bedrijven dat ze vrijwel direct aan de slag kunnen en de cultuur en technieken van de bedrijven zich snel eigen maken.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X