Internet of Things wordt business as usual maar blijft ook veelbelovend

slimme pallets

De hype en sensatie rondom Internet of Things (IoT) normaliseren gaandeweg naar ‘business as usual’. Dat er minder berichtgeving over is, betekent niet dat er binnen dit domein minder gebeurt. Integendeel. De ontwikkelingen gaan nog altijd in sneltreinvaart door. Nieuwe technologieën fungeren als drijvende factor voor innovatie. Hieronder een selectie van enkele kansrijke en veelbelovende technologieën voor IoT.

De hier beschreven ontwikkelingen zullen in de komende twee tot vijf jaar serieus van zich doen spreken. Tenzij ze uiteraard voortijdig op een zijspoor geraken, of door weer nieuwere worden ingehaald. De criteria voor deze selectie waren

1) hun vermogen om nieuwe business of producten mogelijk te maken

2) hun vermogen om nieuwe gebruikerservaringen mogelijk te maken

3) of de nieuwe technologie echt nodig is en 4) de omvang van hun impact. Er zijn veel meer nieuwe technologieën dan wij hier kunnen aanstippen, en deze selectie impliceert niet dat wat we hier niet beschrijven, minder belangrijk of bruikbaar zou zijn. De truc is dat eenieder díe technologieën omarmt die het beste passen bij zijn of haar organisatie.

AI

Artificial Intelligence zal in de nabije toekomst nog veel belangrijker worden voor IoT dan het nu al is. Dit zal zich op zes gebieden afspelen:

1) Security. We hebben onvoldoende geld of menskracht om zelf alles in de gaten te houden, dus AI wordt onmisbaar om afwijkingen in onze securitysystemen te detecteren.

2) Gebruikersinteractie. AI wordt ook hier fundamenteel belangrijk voor ontwikkelingen op het gebied van spraakherkenning en gebaar- of gezichtsherkenning.

3) Voorspelling. Veel IoT gaat over voorspelbaar onderhoud.

4) Computervisie, zoals neurale netwerken.

5) Ingebedde AI. Veel AI-migratie zal plaatsvinden aan de randen van het netwerk.

6) AI-training. Momenteel kost het heel veel tijd en data om neurale netwerken te trainen. Er zullen versnelde benaderingen komen in AI-training waardoor ‘dingen’ sneller en praktischer kunnen worden getraind.

De trend sociaal, wettelijk en ethisch gaat enorm belangrijk worden. IoT zal veel beter moeten aansluiten dan het nu doet bij onze behoeften, verwachtingen, emoties, wetten enzovoort. De privacy-grens is snel bereikt, wanneer jouw smart speaker thuis je bijvoorbeeld ineens advies geeft over goede scheidingsadvocaten, omdat het je veel met je partner heeft horen ruziën.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van februari.

 

Gerelateerde berichten...

X