Interpol haalt apotheken offline met nepcoronatests

corona zelftest

Interpol heeft in 92 landen zeker 113.000 websites offline gezet die nepcoronatests en mondkapjes zonder keuring verkochten. Deze apotheken verkochten ook nepmedicijnen.

De actie van Interpol tegen dit soort apotheken, waar in de landen zelf politie, douane en autoriteiten meededen, loopt al jaren maar had vanwege corona een record. Alleen al in de tweede helft van mei was meer dan de helft van de in beslag genomen goederen ongecertificeerde coronatestkits en neptesten.

Italië spande de kroon. Daar vonden de autoriteiten zeker een half miljoen mondkapjes van zeer dubieuze kwaliteit en daarbij 35 machines om de mondkapjes te maken en in te pakken. Verder vonden de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk bij acties zeker drie miljoen nepmedicijnen en andere vervalste gezondheidsproducten. De waarde lag daar op bijna 11 miljoen euro.

In Venezuela werd een man opgepakt nadat hij een e-commerce platform op WhatsApp in de lucht bracht van waaruit hij illegale en nepmedicijnen verkocht. Daar zaten ook nepcoronatests bij.

Pangea

Pangea, de operaties tegen verkoop van nepmedicijnen, loopt al sinds 2008. Dat jaar was de vangst negen miljoen producten en meteen een record. Als de producten verkocht zouden worden zouden ze een waarde van rond de 19 miljoen euro hebben.

Interpol deed ook extra checks via de douane van rond de 710,000 pakketjes. Dat leidde tot de ontdekking van flinke partijen nepmedicijnen of of illegale medicijnen die verborgen zaten tussen gewone producten als kleding, sieraden, speelgoed en zelf babyproducten.

Lees ook:
  • ING: aantal webshops wordt groter dan aantal fysieke winkels
  • Het beschermen en beheren van data in 2021

Gerelateerde berichten...