IoT en big data terug tot iets behapbaars

iot in de palmolie

In 2000 implementeerde IOI Loders Croklaan, fabrikant van oliën en vetten, ERP via SAP. Aan de basisvisie is in vijftien jaar niets veranderd. De invulling is wel behoorlijk veranderd. IoT en big data terugbrengen tot iets behapbaars dat waarde toevoegt is de nieuwste uitdaging. Een kijkje achter de schermen bij dit groeiproces.

Toen palmoliefabrikant Loders Croklaan voor het eerst ERP implementeerde, was het bedrijf nog onderdeel van Unilever. Reeds jaren geleden is de organisatie overgenomen door de IOI Group, één van de grootste verticaal geïntegreerde palmolieproducenten ter wereld. “Ons moederbedrijf produceert palmolie op plantages in Maleisië en Indonesië. Wij verwerken die basisgrondstof tot hoogwaardige oliën en vetten in vloeibare en vaste vorm, die we leveren aan voornamelijk de voedingsmiddelenindustrie”, zegt Global Head of IT Geert Bouman. “In de helft van de producten die je in de supermarkt vindt, is palmolie verwerkt.”.

Businessbenadering van IT

Loders Croklaan, met het hoofdkantoor in Wormerveer en raffinaderijen in Azië, Europa en Zuid-Amerika, heeft ERP altijd nuchter benaderd, vanuit de business en niet als it-project. “We zijn begonnen met de basis: finance en material management. Dat hebben we hier in Nederland en vervolgens internationaal uitgerold. In 2003 waren we toe aan de volgende stap: het automatiseren van de hele supply chain. Dus ook distributie en logistiek.”

ERP uit de cloud laat het bedrijf aan zich voorbij gaan.

Lees het hele verhaal van Mirjam Hulsebos online of in ICT/Magazine van augustus.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...