IT- en privacyadvocaat schrijft boek over eigendom data

data als rode kleurstof uit telefoon

Sinds de invoering van privacywet AVG ligt datahandel en gebruik van persoonsgegevens onder een vergrootglas. Door het Internet of Things verzamelen steeds meer apparaten data. Maar van wie is die data en wat mag je ermee? Daarover schreef de bekende IT- en privacyadvocaat mr. Bieneke Braat het boek ‘Kun je eigenaar zijn van data?’

Het boek gaat over de juridische aspecten van data. Door de toenemende digitalisering verzamelen bedrijven en instellingen elke dag terabytes aan data. Het belang ervan neemt dus ook toe. Niet alleen voor multinationals, maar ook voor het groot-, midden- en kleinbedrijf. Bedrijven kunnen waarde halen uit data en daar zelfs strategische voordelen mee behalen.

De nieuwe datawereld

Door zogeheten ‘connected products’ is de wereld continue verbonden via het internet. Je kunt nu dus grote hoeveelheden data uit die producten halen. De vraag is: van wie is die data? Van de fabrikant of van de eigenaar van het product? En welke regels gelden er als het gaat om persoonsgebonden gegevens?

Ook het gebruik van algoritmes die met behulp van Artificiële Intelligentie (AI) en machine learning data analyseren en verwerken neemt toe. Data wordt ook wel de nieuwe olie van de economie genoemd. Algoritmes nemen steeds vaker beslissingen die gebaseerd zijn op data, en die grote gevolgen kunnen hebben voor personen. Daarom gelden voor dit soort besluitvorming specifieke regels. Ook hier is de vraag gerechtvaardigd wie eigenaar is van de data.

Op al die vragen geeft het boek van Braat antwoord. ,,Toen ik in één week drie keer de vraag kreeg of je eigenaar kunt zijn van data, werd het idee voor dit boek geboren”, vertelt Braat. ,,Ik merkte dat er geen boeken zijn waarin op een toegankelijke manier wordt bekeken wat de juridische aspecten van data zijn.”

In haar boek bekijkt ze aan de hand van zeven vragen met praktijkcases, wat het recht over data zegt. Dat gebeurt vanuit het perspectief van de partij die de data maakt of laat maken. Het is daarom vooral interessant voor bedrijven en organisaties die data creëren.

Vanuit verschillende juridische invalshoeken verkent het boek hoe partijen die met data werken hun data kunnen exploiteren en beschermen. Bijvoorbeeld tegen overname door anderen, maar ook als de data met anderen wordt gedeeld. De auteur schetst ook een raamwerk voor een volledig nieuwe vorm van databescherming. Verder wordt bekeken welke risico’s er zijn als data in de cloud worden gezet. Wat zijn bijvoorbeeld iemands rechten als de cloud-leverancier failliet gaat, of als daarmee een geschil ontstaat? Kun je die data dan nog terugkrijgen?

Lees ook:
  • 3 redenen waarom low-code automatisering in opkomst is
  • SMT Data Router: uw Data Regisseur – Veilig terug “in control” over uw data

Gerelateerde berichten...

X