IT-sector laat in 2021 groei van 2% zien

Grafiek economische groei

De IT-sector zal dit jaar 2% gaan groeien. Daarmee keert in 2021 de groei in de IT sector terug. Dat stelt het economisch bureau van de ING-bank in haar jaarlijkse vooruitzicht.

Wel is er grote onzekerheid door het coronavirus. Het gaat dan vooral om alle onzekerheden rond de maatregelen en de ontwikkeling van het coronavirus. Dat betekent dat de zogeheten onzekerheidsmarge rond de ramingen vanwege de pandemie groter is dan normaal.

Met een volumegroei van 2% zal volgens de voorspellingen in 2021 de groei in de IT-sector terugkeren. Dat komt door de digitale versnelling die in 2020 juist door de pandemie is ingezet.
Tussen bedrijven lopen de prestaties uiteen, afhankelijk van het type dienstverlening en de sectoren waarin klanten actief zijn.

Het aandeel bedrijven dat een tekort aan personeel als een belemmering voor de groei ziet, is sterk gedaald van 42% naar 16%.

Terugkeer naar groei

In 2021 laat de IT-sector, na stagnatie in 2020, met een volumegroei van 2% weer groei zien. De investeringen in IT-projecten trekken langzaam aan. Detacheren van consultants herstelt dit jaar verder.

De door corona ingegeven digitale versnelling heeft bovendien structurele gevolgen. Zaken als e-commerce, online diensten en werken en leren op afstand zorgen voor blijvende extra vraag naar IT-dienstverlening. Denk aan cloud, hosting en software-abonnementen.

De digitalisering van de economie kreeg in 2020 door de coronamaatregelen een flinke impuls. Thuiswerken en meer investeren in digitalisering zijn voor organisaties de twee belangrijkste structurele wijzigingen in hun bedrijfsvoering volgens een recente COEN-enquête.

Terwijl de vraag naar diensten als beveiliging, werkplekken (notebooks en dergelijke) en software voor samenwerking toenam, was er in 2020 minder vraag naar de implementatie van nieuwe systemen en onderhoud en vernieuwing van de bestaande IT-infrastructuur. Per saldo resulteerde dit in stabilisatie van de vraag.

Lichte omzetgroei in 2020, maar prestaties lopen uiteen

De omzet van de sector is in de eerste negen maanden van 2020 met 1% gegroeid. Tussen bedrijven lopen de prestaties uiteen, afhankelijk van het soort dienstverlening en/of in welke sectoren hun klanten actief zijn.

Zo hebben niche-spelers, bijvoorbeeld in planningssoftware voor de horeca, relatief veel last van de beperkingen. Ook bedrijven met klanten in de reisbranche of de luchtvaart worden stevig geraakt. Hosting- en cloud-providers profiteren daarentegen juist van meer thuiswerken door een versnelde migratie naar de cloud en een stijging van het aantal webshops.

Optimistischer

IT-ondernemers zijn optimistischer over 2021, blijkt uit het rapport. Het aantal bedrijven dat op korte termijn omzetgroei verwacht neemt toe. In het 4e kwartaal van 2020 waren er meer bedrijven die op groei dan op krimp rekenen.

Ook de verwachtingen omtrent de winstgevendheid lijken te verbeteren. Een opvallende ontwikkeling is de forse daling in het aantal bedrijven dat een tekort aan personeel als groeibelemmering ziet. Waarschijnlijk is dit een kortdurend effect, omdat op langere termijn wel degelijk opnieuw een tekort aan IT-personeel wordt voorzien.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X