Kabinet en Invest-NL steken half miljard in scale-ups

ICT diverse mogelijkheden in pictogrammenInvest-NL

Het kabinet en Invest-NL willen elk 250 miljoen euro investeren in start- en scale-ups. De bedoeling is het bedrag te verdelen over drie fondsinitiatieven.

Daarbij zit ook een fonds dat meer kapitaal vrijmaakt voor innovatieve scale-ups (het Dutch Future Fund). Verder ook een fondsinitiatief voor kennisintensieve start- en scale-ups (eenDeeptech Fonds) en een fonds voor bevordering van alternatieve financiering voor groeibedrijven.

het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) kondigde de 250 miljoen euro van het kabinet eerder al aan in het steun- en herstelpakket van augustus. Destijds was het plan nog om in een nationale scale-upfaciliteit 150 miljoen euro te investeren.

Bij het Dutch Future Fund zegde het Europese Investeringsfonds (EIF) inmiddels toe om 150 miljoen euro mee te investeren. Het kabinet en Invest-NL zijn ook voor de andere twee fondsinitiatieven in gesprek met het EIF. Staatssecretaris Keijzer stelt dat naast steunen van ondernemers die het moeilijk hebben het ook belangrijk is om groeibedrijven perspectief te geven.

Deeptech

Kennisintensieve innovaties vragen vaak veel kapitaal. Deze sector heet ook wel deeptech. Financiering vinden is in deze sector vaak moeilijk. Vaak gaat het om nieuwe technologieën die zich nog niet bewezen hebben. Voor investeerders kleven hier relatief grote risico’s aan.

Het plan voor de investering in deze start-ups en scale-ups is een initiatief van verschillende regionale spelers, zoals Brainport Eindhoven, en ook van de Topsectoren en Techleap.nl. Kennisintensieve ondernemingen die verder willen groeien zouden beroep moeten kunnen doen op dit nader uit te werken fonds.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X