Meer dan 30 miljoen voor Nederlandse innovatieve scale-ups

innovatieve scale-ups

Er komt meer dan 30 miljoen beschikbaar voor een groep Nederlandse innovatieve scale-ups. Het gaat om negen succesvolle voorstellen va Nederlandse mkb’ers voor de laatste oproep van de EIC Accelerator Horizon 2020. Nederland hoort daarmee tot het land dat het grootste aantal winnaars in de wacht sleept.

Het gaat bijvoorbeeld om een lange afstand-drone voor medische spoedzendingen en een medisch, draadloos apparaat om slaapstoornissen in je eigen huis te diagnosticeren. Of om robots die ziekenhuisbedden machinaal en duurzaam reinigen.

 

Horizon 2020

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. EIC Accelerator richt zich vooral op innovatieve scale-ups met internationale groei-ambities. Het gaat om plannen opschalen en een nieuw product, proces of dienst naar de Europese markt brengen.

Bedrijven kunnen maximaal € 2,5 miljoen aan subsidie krijgen en optioneel equity aanvragen. Het totale budget voor deze call was de afgelopen ronde € 314 miljoen. De Nederlandse winnaars ontvingen gezamenlijk € 30,4 miljoen aan financiële ondersteuning, waarvan € 18,26 miljoen aan subsidie en € 12,17 miljoen aan equity. De Europese Commissie deed een dringende oproep om voorstellen die bijdragen aan de coronacrisis.

Ontwikkelingen

Onera is een van de bedrijven die daarop insprong. Zij ontwikkelden een medisch, draadloos apparaat om slaapstoornissen in je eigen huis te diagnosticeren. Het gaat om een klein, draadloos apparaat dat via algoritmen. Omdat het meerdere vitale functies bewaakt, is het mogelijk om de ademhaling op afstand te monitoren bij COVID-19-patiënten.

Voor medische spoedleveringen ontwikkelde Avy een combinatie tussen een drone en een vliegtuig. Deze lange-afstandsdrone heeft de flexibiliteit van een drone en de efficiëntie van een vliegtuig.

Ziekenhuisbedden en diagnose

Het bed waarin een patiënt ligt is een belangrijke risicofactor in het overdragen van infecties. Weber Hospital Systems ontwikkelde robots die ziekenhuisbedden machinaal en duurzaam reinigen. Deze robot is de enige oplossing om IC-bedden met veel elektronica machinaal te desinfecteren.

Aidence ontwikkelde medisch gecertificeerde oplossingen voor geautomatiseerde detectie van mogelijke aandoeningen die zichtbaar worden op CT-scans. Het systeem gebruikt deep learning-modellen en kunstmatige intelligentie om ziektes eerder op te kunnen merken en de juiste behandeling te starten.

Recycling

Een ander bedrijf dat innovatiegeld krijgt is Circularise. Zij ontwikkelden een blockchain-oplossing voor absoluut bewijs van de circulaire economie, duurzaamheid en recyclingpraktijken van fabrikanten in elk stadium van de toeleveringsketen. De oplossing gebruikt gedecentraliseerde, gecodeerde gegevens om materiaal- en productkenmerken bij te houden.

Zoals of én in welk deel van een product gerecycled materiaal is gebruikt. Circularise biedt transparantie van de waardeketen zonder de bekendmaking van datasets of details van de partners in de keten. Dit stimuleert fabrikanten om over te stappen op een circulaire economie.

Het bedrijf Quantib zet deep learning-technologie in om artsen te helpen bij snellere en preciezere diagnose van patiënten met MRI- of CT-beelden. Dit project zorgt voor de ontwikkeling van een algoritme om prostaatkanker in MRI-scans vast te stellen. Door nieuwe Europese standaarden is er een enorme toename in het gebruik van MRI-scans voor prostaatkanker. Deze kunstmatige intelligentie zorgt voor vermindering van biopten en nauwkeurigere diagnose van prostaatkanker.

 

Gerelateerde berichten...

X