KBS: een op de tien Belgen nooit online

thuiswerken vrouw aan eettafel achter laptop Digitale handelsmissie

Een op de tien Belgen tussen de 16 en 74 was nog nooit online. Dat blijkt uit wetenschappelijk rapport van de Koning Boudewijnstichting (KBS). Het gaat om in totaal een miljoen mensen.

Buiten dat blijkt dat zeker 39 procent van de Belgen weinig digitale vaardigheden heeft. Zij kennen de basisvaardigheden van de digitale samenleving niet of nauwelijks. Het blijken vooral mensen te zijn met een laag inkomen of opleidingsniveau. In de groep mensen met beperkte digitale vaardigheden zitten ook relatief veel ouderen.

 

Internettoegang

Uit het onderzoek van de stichting, die zich sterk maakt voor digitale inclusie, blijkt ook dat het aantal alleenwonenden geen internettoegang heeft. Hierbij zit een groot verschil tussen Vlamingen en Walen. In Vlaanderen heeft 25 procent van de alleenstaanden geen internettoegang, tegenover 45 procent van de Walen.

Van wie wel digitaal vaardig is en gebruik maakt van internet doet 76% online bankzaken. Veertig procent van de internetgebruikers heeft verder eens of vaker op overheidswebsites formulieren ingevuld en ingestuurd.

Nederland

In Nederland ligt de situatie anders. Bijna 80% van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden. Ze weten informatie te vinden op internet, kunnen mails versturen en internetbankieren. Daarmee doet Nederland het beter dan veel andere landen in de Europese Unie, waar dit percentage op gemiddeld 58% blijft steken.

Wel zijn er in Nederland grote verschillen tussen groepen. Ouderen (55+) zijn duidelijk minder vaardig dan jongeren. Dat geldt met name voor de lageropgeleiden (maximaal VMBO), waar niet meer dan 38% de basisvaardigheden beheerst. Dat komt met name doordat ze minder goed overweg kunnen met softwareprogramma’s als Word en Excel.

Gerelateerde berichten...

X