Koning aanwezig bij opening TechMed Centre TU Twente

Koning Willem-Alexander verricht de officiële opening van het nieuwe TechMed Centre van de Universiteit Twente (UT). Dit gebeurt op 29 november 2019. Dit is de zelfde dag dat de UT haar 58e verjaardag viert, de DIES Natalis.

De koning krijgt na afloop een rondleiding. Dit onderzoekscentrum is uniek. Er was nog geen plek in Nederland waar medische technologie op deze manier bij elkaar komt.

 

Innovaties

Het Technisch Medisch Centrum verbetert de (preventieve) gezondheidszorg met gepersonaliseerde technologische innovaties. De Universiteit Twente brengt in haar TechMed Centrum talentontwikkeling, opleiding, wetenschappelijk onderzoek, innovatie en simulatiecentrum samen onder één dak. Dit is uniek in Nederland.

Door op deze manier technologische knowhow te combineren met gedrags-/sociale wetenschappen, ontstaat een unieke interactie tussen mens en technologie.Er is een intensieve samenwerking met een groot netwerk van topklinische ziekenhuizen, UMC’s en bedrijfsleven.

Met die kennis en samenwerking kunnen we de toepassing en acceptatie van technologie in de zorg versnellen en daarmee bijdragen aan betaalbare, efficiëntere en betere diagnostiek, preventie, behandeling en zorg, waardoor de zorg in Nederland ook in de toekomst betaalbaar en bemensbaar blijft en de concurrentiepositie op het vlak van economische bedrijvigheid in Europa verder wordt versterkt.

 

Startsein

Samen met vier UT-studenten en met alle aanwezigen in de zaal geeft de koning het officiële startsein van het TechMed Centre. De vier studenten vertegenwoordigen medische technologie, het speerpunt van het TechMed Centre.

Na de afsluiting door Rector Magnificus Thom Palstra krijgt Willem-Alexander een rondleiding door het gebouw. Hij gaat in gesprek met de ‘bewoners’ (studenten en wetenschappers) van het Centre.

Daarbij demonstreren de bewoners de splinternieuwe technisch-medische faciliteiten in het gebouw. Denk daarbij aan experimentele operatiekamers die uitgerust zijn met de nieuwste technologieën, gesimuleerde intensive care’s met full body simulatoren, echolabs en het e-health house.

De UT Twente is op meer vlakken bezig met technologie. De grootste bedreiging voor ons land zijn hackers. Ze hebben het gemunt op onze kwetsbare infrastructuur. Dat stelde de Technische Universiteit Twente deze zomer in een recent verschenen rapport.

Gerelateerde berichten...