Leidinggevenden ondersteunen hybride werken onvoldoende

hybride

75% Van de Nederlandse leidinggevenden is ervan overtuigd dat ze extern en hybride werken ondersteunen. Dit, terwijl maar liefst 39 procent van de werknemers het helemaal niet eens is met deze bewering.

De medewerkers verklaren tevens dat de leiding de managementstijl helemaal niet heeft veranderd en 29% geeft aan dat er zelfs sprake is van micromanagement. Maar liefst 41% van de medewerkers overweegt hun baan op te zeggen of zelfs van carrière te veranderen als leidinggevenden zich niet aanpassen aan de nieuwe manier van werken. Dit blijkt uit onderzoek van Alludo, 2034 kenniswerkers vragen stelden. Deze medewerkers zijn in principe in staat hun werk extern uit te voeren.

Een of twee dagen op kantoor

De onderzoekers hebben ook gevraagd aan de deelnemers in hoeverre ze extern of hybride mogen werken van hun werkgever. De helft (50%) van de Nederlands werknemers geeft aan dat ze niet altijd hybride of extern mogen werken. 25 procent van de deelnemers moet minimaal een of twee dagen op kantoor zijn, 10 procent mag een dag in de week thuiswerken. En 15 project helemaal niet. De andere helft van de ondervraagden mogen wel altijd extern of hybride werken.

Trage leidinggevenden

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat leidinggevenden vaak traag zijn met het invoeren van veranderingen op alle niveaus van organisaties. De overstap op een model met extern en hybride werken vereist een fundamentele verschuiving in de manier waarop managers leidinggeven.

In deze nieuwe wereld wordt de relatie tussen medewerkers en managers gebouwd op vertrouwen en is resultaat de indicatie van succes. Werknemers worden niet langer gehinderd door bureaucratische processen en ‘micro-managen’. In plaats daarvan is bij hybride werken een ‘bottoms -up, people-first’ aanpak vereist die mensen centraal stelt, in plaats van de hiërarchische benadering. Dit betekent een verschuiving in de werkcultuur ter ondersteuning van het idee dat alle medewerkers over de vrijheid en flexibiliteit moeten beschikken om te kiezen waar, wanneer en hoe ze hun beste werk kunnen doen.

Naast de locatie waarop ze werken, willen werknemers flexibiliteit qua dagindeling. De onderzoeksresultaten bevestigen dat 80 procent van de werknemers niet langer een van 9 tot 5 wil werken. Toch moet bijna 30 procent van de werknemers nog steeds werken op deze manier.

Gerelateerde berichten...

X