Linux Foundation lanceert project DENT voor edge-netwerken

portemonnees

De Linux Foundation lanceert project DENT. Bedoeld voor de ontwikkeling van een network operating system (NOS) voor  campusomgevingen en externe bedrijfslocaties. Het bestaat uit een serie gedesaggregeerde netwerkswitches

De deelnemers hopen dat de steun van de Linux Foundation zorgt voor zowel vereniging als groei. De groep bestaat momenteel uit chipfabrikanten, original design manufacturers (ODM’s), systeemintegrators (SI’s), original equipment manufacturers (OEM’s) en eindgebruikers.

 

Retailsector

Dit moet leiden tot een functierijk network operating system. De eerste use case start in de retailsector. Prominente deelnemers zijn Amazon, Cumulus Networks, Delta Electronics Inc, Marvell, Mellanox en Wistron NeWeb (WNC).

De huidige netwerkoplossingen zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen in specifieke markten. Dit gaat van de telecomsector tot de cloud- en datacentermarkt. Ze maken gebruik van niet-open chips (ASIC’s) voor pakketverwerking. En verder een gesloten besturingssystemen voor beheer van workloads en applicaties met een netwerkswitch.

Desaggregatie is dé nieuwe aanpak in open networking. Inmiddels is het geaccepteerd door beheerders van datacenters en telecominfrastructuren. Maar in bedrijfsnetwerken, en vooral geografisch gespreide netwerken, bestaat er nog geen oplossing voor edge-netwerken die buiten de traditionele publieke cloud vallen. Edge-netwerken stellen namelijk speciale eisen aan desaggregatie en netwerktechnologie.

 

DENT

Externe campusomgevingen en winkelfilialen vragen om een simpele en betaalbare NOS-stack die op Linux is gebaseerd. DENT is een open source-project waarmee je een dergelijke oplossing kunt ontwikkelen zonder in complexe abstracties te vervallen.

Het initiatief maakt gebruik van de Linux-kernel, Switchdev en oplossingen van andere Linux-projecten. Dit zorgt dat developers net zo met ASIC’s en chips kunnen omgaan als met andere hardware. DENT zorgt voor vereenvoudiging van abstracties, API’s en drivers. Het reduceert de overhead rond switches en andere open software.

Nieuwe technologieën zoals 5G, Edge, IOT en AI gaan zorgen dat er binnen de netwerken van gebouwen, winkels en andere bedrijfslocaties sprake is van allerlei innovatieve workloads en services nabij applicaties en eindgebruikers.

Het gebruik van een simpele gedesaggregeerde, op Linux/SwitchDev gebaseerde switch zal hier bijdragen aan een vereenvoudigde integratie en standaardisatie van alle componenten die deel uitmaken van dit ecosysteem.

 

Thuisbasis

“De Linux Foundation zal van meet af aan dienen als neutrale thuisbasis voor DENT. Dit is van cruciaal belang voor de infrastructuur, vergaderingen, evenementen en het overleg van de gemeenschap”, zegt Arpit Joshipura, directeur Networking bij de Linux Foundation. “We willen een gemeenschap voor open source en open samenwerking in het leven roepen die voordelen oplevert voor solution providers en gebruikers die zich bezighouden met branchespecifieke toepassingen rond network operating systems, control planes en management planes.”

 

Gerelateerde berichten...