Mastodon server overheid in gebruik

Rijksoverheid logo Direct Duidelijk Brigade overheid en sociale media Mastodon

De server voor Mastodon van de overheid is sinds kort in de lucht. De server is voor accounts van zowel overheidsorganisaties als bewindspersonen en draait voorlopig als pilot.

Via een Mastodon-account kun je korte berichten delen en op andere accounts reageren. Ook burgers met een account op een andere server van Mastodon kunnen overheidsorganisaties volgen en op hun berichten reageren. De server is te vinden op social.overheid.nl.

Mastodon is een gefedereerd sociaal medium (‘federated social media’). Dit betekent dat iedereen een server kan opzetten en deze kan laten samenwerken met het netwerk van Mastodon-servers. Gegevens van gebruikers zijn dus niet in handen van één partij. Ze komen dus ook niet op één plek samen.

Pilot

De Mastodon-omgeving van de overheid is een pilot. Op dit moment is daar ruimte voor zo’n 20 organisaties om de komende maanden te testen waar men bij gebruik (voor communicatie) tegenaan loopt. Dat geeft de mogelijkheid om te leren en vervolgens verdere verbeterstappen te kunnen zetten. In de tweede helft van 2023 vindt de evaluatie van de pilot plaats.

Met een aparte Mastodonserver voor de overheid geeft staatssecretaris Van Huffelen ruimte aan een alternatief voor bestaande online platforms. Grote berichtenplatforms hebben veel invloed op bijvoorbeeld de toegang tot berichtgeving. Met de start van de server van de overheid social.overheid.nl. stimuleert de overheid een alternatief dat is vormgegeven vanuit publieke waarden.

Aanleiding voor de pilot is de overname van Twitter door Elon Musk begin dit jaar. Het leidde tot massaal ontslag van medewerkers, blokkade van accounts van journalisten, wetenschappers en critici en verminderde aandacht voor de bestrijding van nepnieuws. Veel gebruikers zijn sinds die tijd op zoek naar een alternatief voor het sociale medium. Mastodon geldt daarbij als goed en veiliger alternatief voor Twitter, dat intussen X heet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X