Meerderheid Nederlanders laat maatregelen rond online privacy links liggen

nederlanders Privacy First Privacy Awards

De gemiddelde Nederlander bekommert zich weinig om online privacy. 68 procent van de Nederlanders geen idee heeft wat er gebeurt met de informatie die zij online achterlaten. Tegelijkertijd zegt meer dan de helft (59%) niet te weten wat hij of zij moet doen om de online privacy te beschermen.

Dat blijkt uit onderzoek. De gegevens zijn gebundeld in het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’. Ruim 1.000 Nederlanders met een kantoorbaan zijn ondervraagd over hoe ze met hun online privacy omgaan.

 

Opgelegd

Daar blijkt nog veel ruimte voor verbetering. Beveiligingsmaatregelen die van buitenaf worden opgelegd worden nageleefd, maar eigen initiatief neemt men niet.

De onderzoekers noemen de resultaten ‘zorgwekkend’. Werknemers lopen niet alleen persoonlijk risico, maar nemen dit gebrek aan kennis en bewustzijn ook mee naar de werkvloer.

De maatregelen die werknemers wel nemen gaan vaak onbewust. 64 procent beschermt zichzelf bijvoorbeeld door middel van sterke wachtwoorden. Zeker 53 procent door verschillende wachtwoorden te gebruiken en 51 procent door systemen regelmatig te updaten. Slechts 42 procent maakt gebruik van unieke wachtwoorden.

Gevraagd naar hoe men de privacy moet waarborgen, heeft het grootste deel van de ondervraagden geen idee. Pas na voorleggen van een lijstje met maatregelen, blijkt dat zij toch het een en ander ondernemen. Het gaat dan in de meeste gevallen om opgelegde maatregelen.

 

Privacygevoelige informatie delen

Vooral de standaardgegevens als voor- en achternaam (75%), postcode en woonplaats (63% en 64%) worden vaak gedeeld. Wanneer het echter om bankzaken en identiteitsbewijzen gaat, is de Nederlander voorzichtiger. Zo deelt slechts 20 procent bankrekeningnummers, 7 procent paspoortnummers en 12 procent creditcardgegevens.

 

Gerelateerde berichten...