Microsoft geeft Office voorrang boven Windows

Microsoft verlegt zijn koers van Windows-centrisch naar Office-gedreven. Windows is niet langer het ‘voorrangsplatform’. De nieuwe koers wordt vol ingezet door de nieuwe CEO.

Cloud-topman Satya Nadella die Steve Ballmer heeft opgevolgd als CEO lijkt de remmen los te gooien. Waar er onder het bewind van Ballmer al aan iOS- en Android-apps werd gedaan, krijgt onder de nieuwe leiding hogere prioriteit. Zelfs krijgt het voorrang boven de uitvoeringen voor de eigen melkkoe Windows.

‘Touch-fähig’
De Office-applicaties waren in hun app-vorm op Apple iOS al veel meer ‘touch-fähig’ dan hun Windows-tegenhangers. De kloof tussen het Microsoft-platform en die van concurrenten Apple en Google lijkt te groeien. Wellicht is dat een tijdelijke situatie, maar duidelijk is dat Windows niet langer het ‘voorrangsplatform’ is voor Microsoft. Zo bracht de Windows-maker midden in de zomervakantie OneNote-updates uit voor Mac OS X en iOS. Die twee Apple-platformen krijgen daarmee veel meer Office-functies en integratie met Microsofts clouddienst OneDrive. Nog geen maand daarna is de OneNote-app voor Android aangepast. Die is op tablets niet langer een vergroot weergegeven smartphone-app, maar nu geoptimaliseerd voor grotere schermen. Dat betreft niet alleen de weergave, maar ook het gebruik. Naast de volledig herziene interface heeft Microsoft ondersteuning toegevoegd voor schrijven (met stylus of vinger).

Werk in uitvoering
De Office-componenten Word, Powerpoint en Outlook zijn de afgelopen jaren wel touch-vriendelijker gemaakt, ook op Microsofts eigen platform. Maar in de praktijk blijft de muis- en toetsenbordaard van de kantoorsoftware doorschemeren. De notitie-applicatie OneNote is de grote uitzondering, hoewel die natuurlijk al gericht was op bediening met een digitale pen of stylus. De stap naar touch is dan kleiner, in ieder geval wat de interface en aangeboden functionaliteit betreft. Het Office-ontwikkelteam van Microsoft werkt achter de schermen aan de verdere ‘touch-ificering’ van de bekende kantoorsoftware. Tot op heden met meer, of in ieder geval sneller, resultaat op de concurrerende platformen. Die zijn immers op de touch-gedreven mobiele markt flink groter dan Windows 8 (en Windows Phone). De praktijksituatie is nu dus omgekeerd dan de norm van de pc-wereld.

Door de markt gedwongen
Jarenlang hebben de Office-developers gewerkt aan inhaalslagen voor Office op Windows-concurrent Mac OS X. Soms is daarbij haasje-over gedaan: de uitvoering op het concurrerende platform kwam wat later uit dan de pc-versie, maar was dan wel weer verder vooruit qua functionaliteit of (re)design. De huidige verschuiving van Windows naar Office voor de strategische focus van Microsoft is een door de markt gedwongen keuze die analisten lang geleden al hebben voorspeld.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...