Nederlandse ict-uitgaven groeien dit jaar met 3%

Grafiek economische groei

De ict-uitgaven in Nederland gaan in 2016 vergeleken met het jaar ervoor  3% groeien en uitkomen op 36,1 miljard euro. Dat is althans de conclusie van marktonderzoeker Forrester in de halfjaarlijkse prognose. De Nederlandse cijfers voor 2017 zijn overigens nog rooskleuriger: 6% groei, met een geschatte uitgave van 38,4 miljard euro.

Nederland ligt met deze groeicijfers ruim boven het Europees gemiddelde, want volgens Forrester komt de rest nauwelijks tot groei in ict-uitgaven. Voor dit jaar wordt 707 miljard euro voorspeld met een vlakke groei. Voor 2017 is de voorspelde groei slechts 0,8%.

Het vlakke Europese sentiment is een gevolg van de Brexit. Voor het bekend worden van het Britse voornemen om uit de EU te stappen was de verwachting van de analisten namelijk +2% in zowel 2016 als 2017.

Nu kunnen de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Nederland in 2017 volgens Forrester nog wel roet in het eten gooien. Het bureau becijfert dat een uitslag voor een Europese koers winst gaat opleveren. Een anti-Europese koers zal lagere ICT-uitgaven tot gevolg hebben.

De vlakke cijfers ten spijt is er dus wel een bescheiden groei. De Europese software- en adviesdiensten groeien naar schatting het hardst, met 1,4 en 1,5%. Daarentegen zullen uitgaven aan computer-apparatuur dit jaar juist met 3,3% dalen. Dat geldt ook voor communicatie-apparatuur, waar een daling van 1,5% wordt verwacht. Verder gaan ook de uitgaven voor outsourcing en telecomdiensten naar beneden, met 1,2 en 0,8%.

 

Business ICT verandert

De analisten voorspellen dat ict-uitgaven voor werving, bediening en behoud van klanten blijven groeien, maar uiteindelijk wel iets afvlakken. Dit segment gaat meer in de pas lopen met traditionelere ict-uitgaven, zoals bijvoorbeeld backoffice.

De afgelopen jaren lagen beide segmenten juist ver uit elkaar. In 2014 en 2015 groeide technologie rond klantenwerving en -service bijvoorbeeld met 9 en 13%. De traditionele ict kende slechts tussen de 2 en 5% groei. Voor 2016 verwacht Forrester in de klanten-ict een groei van 2,7%, tegen een daling van 1,3% in de traditionele ict.

 

X