NFC wordt nu ook smart met goede authenticatie

Betalen met je smartphone en toegang tot openbaar vervoer met de OV-chipkaart in je smartphone. NFC, ofwel Near Field Communicationtechnologie, vinden we terug in steeds meer populaire toepassingen. Vrijwel alle Android smartphones hebben een NFC-scanner ingebouwd. De iPhone volgt naar verluidt binnenkort. Het gebruik neemt weliswaar toe, maar gemeengoed is het nog niet. Mensen moeten nog wennen aan de mogelijkheden.

Smartphones met NFC kunnen worden gebruikt om NFC-tags te scannen. Die tag vind je in een adreslabel of op een product. Zodra de smartphone binnen enkele centimeters van de tag komt wordt hij automatisch uitgelezen.

 

Unieke id

In de tag is een unieke identificatie geprogrammeerd die je niet kunt wijzigen. Dankzij dit unieke id kan het gescande object worden geïdentificeerd. De bijbehorende informatie en diensten op de smartphone kunnen daardoor worden aangeboden.

Stel dat er een NFC-tag zit in het adreslabel van een webshopzending. De ontvanger van het pakketje scant het adreslabel met de smartphone. Na authenticatie start de toepassing op de smartphone automatisch. Het toont meteen de unieke productinformatie en services omtrent de levering. Denk daarbij aan services als het vereenvoudigd retourneren van producten, het snel toegang geven tot klantenservice of het ondersteunen van achteraf betalen. Omdat de tag is gekoppeld aan de order kan ook productinformatie worden getoond. denk daarbij aan specificaties, handleidingen, installatie-instructies en dergelijke.

Voor dit voorbeeld is een platform nodig dat authenticatie regelt maar ook de productinformatie en  services levert aan de app op de smartphone.

 

 

Voordelen

  • Additionele customer touch points
  • Toegenomen customer engagement en loyalty
  • Toegevoegde digitale waarde voor offline producten
  • Meer sales en marketing efficiency

 

BriteBone

De NFC-toepassingen worden op een unieke en gepatenteerde wijze geleverd door het BriteBone IoT platform. BriteBone biedt een toepassing voor de smartphone en een IoT back-end die een grote verscheidenheid aan toepassingen ondersteunt. Gebruikers hebben maar één app nodig. Of het nu een webshopzending is, een wijnfles of je fiets. BriteBone authentiseert de gebruiker, identificeert het object, verzamelt de relevante gegevens en diensten en presenteert ze vervolgens aan de app in de vertrouwde ‘look & feel’ van het merk of de dienstverlener.

De gebruiker hoeft dus niet in te loggen en geen app te starten. Direct na scannen van het product start de relevante toepassing automatisch. Is de toepassing nog niet geïnstalleerd, dan gebeurt dit automatisch bij de eerste scan van de tag.

 

Toepassingen

 

Op basis van het platform zijn allerhande slimme toepassingen denkbaar:

  • Verpakkingen ‘smart’ maken door een NFC adreslabel dat velerlei nuttige informatie en diensten ontsluit rondom de geleverde producten.
  • Beschikbaar maken van productinformatie zoals handleidingen, installatie-instructies en onderhoudsinstructies.
  • De echtheid van producten vaststellen (anti-counterfeiting), zoals van luxe merkartikelen, medicijnen of babyvoeding.
  • Medicijnenverpakking voorzien van een tag om therapietrouw te bevorderen, bijsluiterinformatie te leveren en de echtheid van de medicijnen te kunnen vaststellen.
  • Vastleggen van technische specificaties van groot materieel zoals heftrucks en koelsystemen.
  • Op basis van een scan van een product toegang verlenen tot klantenservice.

 

Wat kan NFC betekenen voor uw organisatie?

 

Op www.ideatics.com vindt u meer informatie over de mogelijkheden van NFC.

X