Nieuw medisch- technologisch onderzoek hart- en vaatziekten

hartfalen

Zes onderzoeksprojecten in het medisch-technologisch onderzoek krijgen extra subsidie. Het gaat vooral om voorkoming of rustiger verloop van hart- en vaatziekten.

Het gaat om een gezamenlijke subsidie van het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) en de Dutch Cardio Vascular Alliance (DCVA).

 

De gehonoreerde projecten

  • Dr. Vivian Weerdesteyn (Radboud UMC) met het project: HEROES: Home-based ExeRgaming fOr Enhancing resistance to falls after Stroke
  • Prof. dr. Pieter Doevendans (UMC Utrecht) met het project: Deep neural networks for ECG interpretation and home cardiac monitoring
  • Drs. Nikki Pluymaekers (Maastricht UMC+) met het project: Device-based rate versus rhythm control treatment in patients with symptomatic recent-onset atrial fibrillation in the emergency department (RACE 9)
  • Dr. Hans Bussmann (Erasmus MC) met het project: ArmCoach4Stroke: An interactive tool for self-directed, homebased and personalized arm rehabilitation after stroke
  • Prof. dr. ir. Jan Bergmans (TU Eindhoven) met het project: video monitoring FOR early Signaling of adverse EvEnts (FORSEE)
  • Prof. dr. Peter van Tintelen (UMC Utrecht) met het project: eCG family clinic: the electronic Cardiovascular Genetic family clinic to facilitate genetic screening in family members

 

DCVA en IMDI

IMDI is een gezamenlijk programma van zowel ZonMw als NWO. Tegelijkertijd zitten deze instellingen samen met de Hartstichting en negen andere organisaties verenigd in de DCVA.

De onderzoeksprojecten ontwikkelen medische technologie voor het eerder opsporen en beter behandelen van hart- en vaatziekten. Belangrijke eis is dat de projecten in medisch-technologisch onderzoek bijdragen aan de duurzaamheid van de gezondheidszorg in Nederland. Ze moeten de zorgvraag te verminderen en/of het tekort aan zorgpersoneel oplossen met behoud van toegankelijkheid.

 

67 projecten

In totaal werden 67 projecten in medisch-technologisch onderzoek ingediend. Hiervan hebben uiteindelijk zes financiering ontvangen. De subsidieoproep is vooral om te voorkomen dat er schade optreedt bij hart- en vaatpatiënten. En ook dat patiënten nog zieker, of erger, chronisch ziek worden.

Hiermee gaat de ziektelast door hart- en vaatziekten naar beneden. Daarnaast blijft de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten ook in de toekomst bemensbaar.

Hart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Op dit moment leven er in Nederland rond de 1,4 miljoen patiënten. Naar verwachting stijgt dit aantal naar 1,9 miljoen in 2030. Om deze stijging een halt toe te roepen is nieuwe technologie hard nodig.

 

Hartcentrum

Het hartcentrum van het Haga Ziekenhuis startte een klein jaar geleden met een proef met hartrevalidatie op afstand. Patiënten hoeven hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis voor controle. Inmiddels zijn de eerste geluiden van het programma veelbelovend.
De eerste patiënten die vorige herfst aan het project wilden meedoen, hadden al een operatie ondergaan. Zij moesten eerst met goed gevolg een inspanningstest afleggen. Daarna kregen ze een smartphone met een app mee, die overigens gratis te downloaden is in zowel de Play Store als de App Store.
De groep kreeg ook een  hartslagmeter mee. Deze is bedoeld om de hartslag te registreren tijdens het sporten. Ook de resultaten hiervan worden via de app verwerkt.
Het ziekenhuis kan op zijn beurt de uitslagen en voortgang inzien. De arts kan zo in de gaten houden of het goed gaat met de patiënt en of deze de voorgeschreven beweging wel of niet haalt. De eerste geluiden waren volgend jaar in elk geval  veelbelovend.

Gerelateerde berichten...