Nieuwe beleidsregel van ACM stelt minimum en maximum aan internetsnelheden

Internetaanbieders moeten in het vervolg aan hun klanten duidelijker zijn over de internetsnelheden die zij aanbieden. Zo moeten ze duidelijk aangeven wat een normale, minimale en maximale internetsnelheid is.

Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een ontwerp beleidsregel. Partijen kunnen nog wel reageren maar de hoofdlijnen liggen vrijwel zeker vast.

 

Europese regels

Het ACM volgt namelijk de Europese regels voor netneutraliteit. Daarin staat dat internetaanbieders transparant moeten zijn over wat ze in het contract met een klant afspreken. Bijvoorbeeld over welke maximumsnelheid een aanbieder kan leveren en welke snelheid een consument normaal gesproken kan verwachten.

De autoriteit stelt nadrukkelijk dat Nederland en de rest van Europa wat betreft netneutraliteit op een lijn zitten. Vorig jaar zijn daar vaste Europese afspraken over gemaakt.

Dat betekent dat de hele EU de zelfde regels heeft op dat gebied. De Nederlandse wet loopt op een aantal terreinen voor op de regels in de rest van de EU. Wat betreft de internetsnelheden liep ons land nog niet helemaal in de pas.

 

Toezien

De ACM gaat er ook op toezien dat internetaanbieders de regels voor internetsnelheden naleven. Wel kan iedereen tot en met vrijdag 20 oktober 2017 een reactie geven op de ontwerp-beleidsregel.

De ACM stelt in haar aankondiging dat ze binnengekomen reacties zorgvuldig meeweegt voordat zij de definitieve beleidsregel vaststelt. Dat er richtlijnen komen is in elk geval wel zeker.

 

 

Gerelateerde berichten...

X