Nieuwe cryptomunt Facebook heet Diem

Libra cryptomunt Facebook

De nieuwe cryptomunt van Facebook gaat diem heten. Dat maakte het bedrijf bekend op de Libra-website. Wanneer de munt precies gaat starten is nog niet bekend.

De munt heeft intussen een eigen website en ook het management is ten opzichte van Libra veranderd. Diem betekent dag in het Latijn en wordt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

De initiatiefgroep zegt in een blogpost op de site dat de cryptomunt beleid krijgt ter voorkoming van witwassen. Verder komen er betere waarborgen voor privacy en security.

Bankrekening

De bedoeling van de cryptomunt is dezelfde als die van Libra. Het bedrijf wil een wereldwijde digitale ‘munt’ waar ook mensen zonder bankrekening gebruik van kunnen maken. Naar schatting zijn dat 1,7 miljard mensen.

Vorig jaar kreeg Libra na een enthousiaste start met veel steunbetuigingen te maken met veel tegenstand. Autoriteiten en financiële waakhonden waren bang voor wereldwijde instabiliteit vanwege de tanende positie van de centrale banken. De munt zou dit netwerk, en dus ook het financiële toezicht ontwijken. Dat zorgde ook voor angst de criminelen de munt zouden kapen voor eigen doeleinden.

Begin dit jaar bleek ook dat de gezamenlijke Europese ministers en de Europese Commissie eerst regels wilden maken en adequaat toezicht regelen. Pas als dat allemaal in orde is zou de virtuele munt eventueel een kans maken.

Later zeiden ook zeven van de 27 partijen die oorspronkelijk zeiden mee te willen doen nog niet definitief te willen instappen. De twijfelende partijen hebben ook hun inleggeld nog niet betaald. Het gaat om tien miljoen dollar per stuk.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X