Aantal kwaadaardige apps voor Android bedraagt inmiddels 10 miljoen

Aantal kwaadaardige apps voor Android bedraagt inmiddels 10 miljoen

IT-beheerders die Android-smartphones en –tablets op hun netwerk toestaan, kennen grote zorgen. Uit onderzoek door experts van Kaspersky Lab blijkt dat het totaal aantal kwaadaardige Android apps sinds januari 2014 meer dan 10 miljoen bedraagt.

Alleen al in januari detecteerde Kaspersky ruim 200.000 vormen van mobiele malware, dit is 34% meer dan het totaal in november 2013. Opvallend is dat de Google Play store op 30 januari 2014 slechts 1.103.104 applicaties aanbood. Naast deze officiële Android App store zijn er echter diverse onofficiële stores die veel meer apps aanbieden, waarvan een groot deel zeer waarschijnlijk kwaadaardig is.

Het is dus voor IT-afdelingen van belang gebruikers te ontmoedigen apps te installeren die niet uit de officiële App store komen.

Om infectie door een kwaadaardige app te vermijden is het voor gebruikers daarnaast verstandig om niet de ontwikkelaarsmodus op het apparaat te activeren. Dit geldt ook voor de optie ‘Applicaties van externe bronnen installeren’.