Het bereiken van overeenstemming en besluitvorming tussen mensen met verschillende overtuigingen is een eeuwenoud probleem, dat in de huidige wereld van polarisatie nog relevanter is geworden. Kunstmatige intelligentie (AI) zou hierin een oplossing kunnen bieden. Een nieuwe AI-tool, ontwikkeld door Google DeepMind, helpt mensen met uiteenlopende meningen om tot consensus te komen.
Besluitvorming
De AI, ontwikkeld door Google DeepMind, vat na een discussie de gemeenschappelijke standpunten samen zonder de minderheidsmeningen te verwaarlozen. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Science’, bleek dat deelnemers de samenvattingen van de AI als informatiever en minder gekleurd ervoeren dan die van menselijke bemiddelaars.
“We wilden onderzoeken of AI kon bijdragen aan betere besluitvorming in groepsverband”, zegt Michiel Bakker, onderzoeker bij Google DeepMind en afgestudeerd aan de TU Delft. Hij wijst erop dat besluitvormingsprocessen vaak traag zijn en het risico lopen dat niet alle standpunten voldoende worden gehoord, vooral bij grotere groepen.
Eric Postma, hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Tilburg University, noemt het een baanbrekende toepassing van grote taalmodellen. Hij stelt: “Dit is de toekomst, een manier om de menselijke tekortkomingen te omzeilen.”
Toepassingen en potentie
De studie werd uitgevoerd met groepen van vijf personen. Bakker ziet veel potentieel in het gebruik van AI om groepen te helpen sneller tot overeenstemming te komen, bijvoorbeeld in de politiek. Hoewel DeepMind zich niet uitlaat over politieke toepassingen, kan deze technologie in de toekomst mogelijk politieke besluitvorming versoepelen.
Ook ziet Postma daarnaast mogelijkheden voor gebruik binnen organisaties, bijvoorbeeld bij brainstormsessies. “Het model haalt het menselijke niveau, en soms overstijgt het dat zelfs met originelere oplossingen”, zo zegt hij. Toch waarschuwt hij ook voor mogelijke beperkingen, zoals het risico op gekleurde informatie of het ontbreken van fact-checking. Ondanks deze beperkingen ziet Postma de voordelen van AI in besluitvorming: “Ik ben meer bezorgd over menselijke vooringenomenheid dan over die van AI.”