3min Security

Big Brother Awards 2023 naar X, Meta en Telegram

Big Brother Awards 2023 naar X, Meta en Telegram

De grootste schenders van digitale rechten in 2023 werden eerder deze week in het zonnetje gezet tijdens de Big Brother Awards. Dit jaar zijn was er een  gezamenlijke nominatie van platformen Meta, X en Telegram van de vakjury.

Van de vier genomineerden koos het publiek met maar liefst 42 procent van de stemmen voor demissionair minister Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Tegelijkertijd ging  de Felipe Rodriquez Award voor voorvechters van internetvrijheid naar niet één maar naar zelfs vijf winnaars.

Met de Big Brother Awards vraagt Bits of Freedom jaarlijks aandacht voor personen, bedrijven en overheden die een grove inbreuk hebben gemaakt op online communicatievrijheid en privacy.  Demissionair minister Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius kreeg de nominatie voor het aan het lot overlaten van mensen die onterecht op een terreurlijst staan.

Expertprijs: Meta, X en Telegram

Volgens de vakjuryleden was er geen twijfel over mogelijk wie de Big Brother Award in ontvangst moest nemen. Zij kozen voor Meta, X en Telegram. Deze platformen waren genomineerd voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in oorlogsgebied. Ook doen ze te weinig aan de moderatie van gedeelde berichten.

Oproepen tot geweld of zelfs genocide blijven lang beschikbaar en vrijwel onbestraft. De jury typeert dit als ‘roekeloos’ en heeft er een hard hoofd in dat sociale mediaplatformen de maatschappelijk schadelijke problemen die zij veroorzaken zelf gaan oplossen. Met deze prijs hoopt de jury ook overheden aan te jagen om met nieuwe wetgeving te komen, inclusief aanvullende interventies. Regulering én handhaving zijn volgens hen essentieel.

Vijf winnaars voor positieve Felipe Rodriquez Award

Positief nieuws was er bij de jaarlijkse prijs voor een voorvechter van digitale rechten. Deze zogenoemde Felipe Rodriquez Award, naar één van de oprichters van XS4ALL en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland, ging dit jaar naar:

  • Robin Pocornie (voormalig student bio-informatica), voor het aankaarten van racistische anti-spieksoftware van de Vrije Universiteit
  • Wido Potters (internet service provider BIT), voor het laten zien dat je tegelijkertijd voor bedrijfsbelang én mensenrechten op kunt komen
  • Muslim Rights Watch Nederland, vanwege hun inzet voor mensen die onterecht op een terreurlijst zijn geplaatst
  • Niels Westerlaken (voormalig functionaris gegevensbescherming bij het ministerie van Buitenlandse Zaken), voor het bij het ministerie aankaarten van het discriminerende algoritme waarmee visumaanvragen worden beoordeeld
  • Expertisecentrum SPOON, voor hun inzet voor een open en controleerbare overheid en uitoefening van Woo-verzoeken (ons recht op openbaarmaking)

Lees ook: