KPN en Vodafone krijgen boetes voor het schenden van de netneutraliteit. KPN is 250.000 euro opgelegd en Vodafone 200.000. Dat maakte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag bekend.
KPN kreeg de boete omdat zijn op haar gratis WIFI-hotspots diverse diensten blokkeerde, waaronder sommige manieren van internetbellen. Klanten konden niet van deze diensten gebruik maken. Dit terwijl het voor aanbieders van internet verboden is om te bepalen wat klanten op internet wel en niet kunnen doen.
Vodafone krijgt de boete omdat het abonnementen aanbood waarbij klanten via een app naar de betaalzender HBO konden kijken zonder dat daarvoor data in rekening werd gebracht. Op die manier stuurde Vodafone haar klanten en dat is volgens de ACM niet toegestaan. Aanbieders van internet mogen niet met blokkades of tarieven de keuzes van klanten beïnvloeden.
KPN heeft inmiddels laten weten de boete te accepteren. Het bedrijf is het eens met ACM dat er sprake was van een overtreding. KPN erkent dat het de VoIP-diensten aanvankelijk over het hoofd heeft gezien nadat de netneutraliteitsregels begin 2013 in werking traden. De implementatie van die diensten is pas daarna tot stand gekomen. KPN benadrukt dat de WiFi-hotspots ook in premiumvariant werden aangeboden en dat daar alle diensten, ook internetbellen, beschikbaar waren.
Wat is netneutraliteit?
In Nederland is netneutraliteit verplicht. Aanbieders van internet mogen toegang tot inhoud of applicaties (app’s) niet blokkeren of verschillende tarieven rekenen voor het gebruik van diensten en toepassingen op het internet. Dit draagt bij aan een open internet. Het is belangrijk om informatie vrij te kunnen verspreiden en de keuze op internet te vergroten.
Henk Don, bestuurslid van ACM: “Internetaanbieders mogen niet voor consumenten bepalen wat zij doen op internet en zij mogen daar ook niet in sturen. Alle data moeten tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden. Dat is het idee achter netneutraliteit en dat is wat wij nu handhaven.”
Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar netneutraliteit bij wet is vastgelegd, sinds 2013. In de Verenigde Staten wordt er momenteel een juridische strijd gevoerd om de netneutraliteit, en aan een EU-brede netneutraliteit wordt hard gewerkt.
De wet (artikel 7.4a van de Telecomwet), bepaalt dat internetproviders geen diensten of toepassingen op het internet mogen hinderen of belemmeren. Alle data moet gelijk worden behandeld.