2min Security

ChatGPT voor macOS zo lek als een mandje

ChatGPT voor macOS zo lek als een mandje

De komst van ChatGPT op systemen met macOS moest een mooie verrijking worden voor Applegebruikers, maar lijkt uit te draaien op een privacyfiasco.

Chats met het AI-systeem werden onversleuteld opgeslagen. Andere apps konden dus zonder toestemming meelezen. Daarvan is OpenAI de veroorzaker. Voordat de samenwerking tussen Apple en OpenAI tot stand kwam stelde Apple strikte regels om de privacy van macOS en iPhonegebruikers veilig te stellen. Maar die omzeilt OpenAI doordat gebruikers de app niet in App Store moeten downloaden, maar vanaf de website van OpenAI zelf. OpenAI ontwijkt zo de sandbox van Apple en stelt daarmee de eigen (privacy)regels voorop.

Kinderspel

Ontwikkelaar Pedro José Pereira vertelde gisteren aan The Verge dat hij wilde weten waarom de app van OpenAi niet in de App Store zat. Hij ontdekte dat het via een zelfgemaakte app kinderspel was om teksten van chats met ChatGPT terug te lezen. Toestemming van de gebruiker was daarvoor niet eens nodig. Na de publicatie van de ontdekking rolde OpenAI ijlings een update uit. Nu zouden de teksten wel versleuteld moeten zijn. Peirera kan dat bevestigen.

Of het vertrouwen tussen beide partijen een knauw heeft opgelopen is niet duidelijk. Beide partijen houden de kaken tot nu toe op elkaar.

Overigens is de Slimme Siri en andere AI-functies van het nieuwe ‘Apple Intelligence’ met gebruik van ChatGPT voorlopig niet beschikbaar in de EU. De Europese privacywet stelt een aantal voorwaarden waaraan Apple met het nieuwe systeem niet voldoet, ook niet nu je de app van ChatGPT buiten de App Store kunt downloaden.

Lees ook: