Commodore op nieuwe smartphone

Commodore op nieuwe smartphone
Commodore, bekend van de populaire pc’s uit de jaren 80, is uit de as herrezen met een smartphone. Het merk is volgens Wired opgekocht door twee Italianen die de rechten op de naam in 38 landen verwierven. De nieuwe smartphone verschijnt deze week in Italië, Frankrijk, Duitsland en Polen, met de bedoeling snel in de rest van Europa en de VS uit te breiden.

Het nieuwe Android-toestel heet PET, vernoemd naar een klassieke computer uit 1977,  en draait op Android 5.0. Het toestel is verkrijgbaar in twee versies. De goedkopere variant met 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslag kost rond 275 euro. De duurdere versie met 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslag zal ongeveer 330 euro kosten.

Beide versies krijgen een microsd-kaart van 32 GB, hebben een full hd-scherm van 5,5 inch en een octacore Mediatek-chip. De camera’s voor en achterop hebben resoluties van 13 en 8 megapixel. Naast wit, zwart en klassiek beige zijn ze ook verkrijgbaar met verwisselbare covers. Standaard meegeleverd is een aantal klassieke spelletjes uit de oude gloriedagen van Commodore.

Na het faillissement van het originele bedrijf in 1994 heeft de naam door de hele wereld gezworven. Het Amerikaanse Commodore USA verkocht een paar jaar geleden bijvoorbeeld gaming-pc’s.  Het merk was zelfs een tijdje in Nederlandse handen, maar tot een grote doorbraak is het nooit meer gekomen.