Eerste pop up restaurant met eten uit 3d-printer in Venlo

Eerste pop up restaurant met eten uit 3d-printer in Venlo

Een restaurant met het eten, de borden en het bestek uit de 3d-printer, staat op 12 april voor een dag in Venlo. Tijdens de  3D Food Printing Conference kunnen VIPs en andere gasten de eerste die van een geprint 5-gangenmenu kunnen genieten.

Het restaurant met de printer is het gevolg van een samenwerking tussen ontwerpers, koks en it’ers onder de naam  “Food Ink.”. De Nederlandse fabrikant van 3D-pinters byFlow tekende voor productie van de printer, de eerste voedselprinter te wereld.

Eerder kwam het bedrijf al op de markt met opvouwbare 3d-printers die naast plasticsoorten met bio-rubber, hout, brons glas klei, keramiek en siliconen overweg kan. Vandaar dus ook dat de vazen, servetringen, het bestek, en de porseleinen borden van het restaurant ook geprint zijn. In een aantal video’s is te zien hoe dat werkt.

In februari vorig jaar bracht het bedrijf de eerste voedselprinter op de markt. Een doorontwikkeling van dit prototype wordt in het pop up restaurant gebruikt. De printer kan werken met bijvoorbeeld chocolade, vlees, hummus, geitenkaas en pizzadeeg. Parijs, Rome, Berlijn, Madrid en Londen gingen Venlo al voor in de demonstraties met de printer.

Voor het eten krijgen de gasten eerst een demonstratie van de werking van de printer door chef kok Mateo Blanch van restaurant La Boscana in Barcelona. Na Nederland zal het pop up restaurant doorreizen naar Dubai, Seoul,  Las Vegas, Toronto en Singapore

Registeren voor de conferentie kan nog.
3s-geprint voedsel is niet helemaal nieuw in Nederland. Eerder al had TNO samen met restaurant De Molen in Kaatsheuvel de Nederlandse primeur. Ook toen ging het om culinaire hoogstandjes. Het apparaat printte een wereldbol van chocola.  Barilla, een van de toonaangevende Italiaanse pastamakers en restaurantketen is inmiddels in de markt gestapt. De keten hoopt binnen afzienbare tijd in elk restaurant een 3D-voedselprinter te hebben. Bedoeling is dat klanten in een paar minuten door hen zelf ontworpen, 3D-geprinte pasta op hun bord krijgen. Ze hoeven het ontwerp alleen maar mee te nemen op een stick. TNO Eindhoven en Barilla zijn druk aan het werk dit project ook in Nederlandse restaurants te realiseren.