2min Security

EU-akkoord Prüm II verordening

EU-akkoord Prüm II verordening

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie zijn het eens over de nieuwe Prüm II verordening. Deze wet gaat data-uitwisseling tussen Europese politiekorpsen makkelijker maken, maar ook veel veiliger.

Door de introductie van een privacyvriendelijke router die de databases van Europese lidstaten verbindt, wordt voorkomen dat gevoelige gegevens op straat belanden. Paul Tang van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement zat aan de onderhandelingstafel namens de sociaal-democraten. Hij kreeg het voor elkaar dat er een verplichte screening komt van nationale databases voordat ze verbonden worden aan deze router.

Ook is er in Prüm II nu een verplichting voor menselijke interventies en voor minimum kwaliteitsstandaarden. Dit moet garanderen dat de data betrouwbaar zijn en om valse verdenkingen door verkeerde matches te voorkomen.

Tang: “We hebben een evenwicht gevonden tussen efficiënte gegevensuitwisseling en het behoud van privacy. De politie moet nu bij het delen van gegevens de privacy hoog in het vaandel houden. Vanavond hebben we daar bovenop nog strengere voorwaarden gesteld voor menselijke controle van nationale databases.”

Tang kondigde begin oktober aan dat hij geen kandidaat meer is in de de Europese Verkiezingen van juni 2024. Hij is dan tien jaar Europarlementariër geweest. Wat hij hierna gaat doen is nog niet bekend.

Lees ook:
  • Mensen worden meer mens, dankzij AI
  • Van 24 naar 3 uur per week: Gemeente Best optimaliseert vergaderingen met Ictivity-applicatie