ICT-sector Nederland trekt veel buitenlandse investeerders

ICT-sector Nederland trekt veel buitenlandse investeerders

Buitenlandse ondernemers realiseerden vorig jaar grote banengroei in de Nederlandse ICT-sector. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency).

Buitenlandse bedrijven realiseerden in 2014 187 nieuwe projecten en 1560 nieuwe ICT-banen met de vestiging van hoofdkantoren, productiefaciliteiten en datacenters.

Boekingssite Expedia, die het servicecenter in Amsterdam met 120 banen liet groeien, wordt met name genoemd. Verder ook Netflix, met zijn nieuwe Europese hoofdkantoor in Nederland, en Google dat een nieuw datacenter in Groningen bouwt met een investering van 600 miljoen euro.

De Verenigde Staten levert nog steeds het meeste investeringsgeld. De Amerikanen waren vorig jaar goed voor 65 projecten en ruim 2.300 banen. China is de tweede investeerder in ons land met 28 projecten en ruim 500 banen.

Zuid-Korea en India laten zich in Nederland ook niet onbetuigd. Zuid Korea was goed voor 15 projecten en 165 banen. India startte 10 projecten die 225 banen opleverden

“Investeerders zien dat Nederland een goed investeringsklimaat heeft,” zegt Minister van Economische Zaken Henk Kamp. “We hebben goed opgeleide medewerkers, digitale infrastructuur van wereldformaat, en een aantrekkende economie die investeerders als een magneet aantrekt. Wel moeten we ervoor zorgen dat we dit niveau vasthouden. De rest van de wereld staat immers niet stil.”

Dat laatste realiseert het NFIA zich ook. Samen met haar regionale partners is dan ook de campagne ‘Invest in Holland’ opgezet. De campagne, die loopt tot 2020, moet meer nadruk leggen op aantrekken van bedrijven uit met name ICT, Chemie, Agrifood, High Tech, Life Sciences & de gezondheids(zorg)sector.

DE NFIA wil naast blijvende focus op investeerders uit de VS en Japan, IA opgebouwde contacten contacten in China en India verzilveren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat samen met diplomaten en  de NFIA zelf optrekken met StartupDelta, het initiatief van EZ van Neelie Kroes.