ICT-sector schreeuwt om werknemers maar laat er 7000 thuis zitten

ICT-sector schreeuwt om werknemers maar laat er 7000 thuis zitten

De ict-sector is een walhalla voor wie werk zoekt, zou je denken. Dat geldt helaas niet voor ict’ers van 50 jaar en ouder. Zo’n 7000 van hen zit thuis met een WW-uitkering, meldt uitkeringsinstantie UWV. De cijfers komen uit de jongste barometer 50-plus.

De werkzoekende ICT’ers van 50 of ouder blijken meestal hoog opgeleid. Meer dan de helft van hen heeft een hbo-opleiding of hoger. Bij werknemers onder de 50 ligt dat percentage op 40%.

Intussen hebben werkgevers grote moeite hun vacatures te vervullen. Vooral aan (web)developers, testers, security- en BI-specialisten is een schreeuwend tekort. Zeker 51% van de ICT-bedrijven heeft moeite tot grote moeite om vacatures vervuld te krijgen.

Wel zijn er regionaal grote verschillen. De provincie Utrecht kampt met een erg krappe arbeidsmarkt. In Limburg is dat gemiddeld.

Groot zijn ook de regionale verschillen bij de 50-plussers die met een ICT-achtergrond in de WW zitten. 37 procent van hen zit in Groningen  en 55 procent in Limburg.

Ngi-NGN, de beroepsvereniging voor ICT-professionals, houdt in de barometer een vurig pleidooi voor wat zij ‘personeelsbeleid 2.0’ noemen. Woordvoerder Maarten Emons: “Blijf niet zoeken tot je die nieuwe medewerker hebt gevonden die voldoet aan alle criteria in de vacaturetekst, maar kijk naar het bestaande potentieel van professionals met een ICT-achtergrond. Ga de dialoog aan met deze mensen, maak een selectie op basis van de gevraagde competenties en zorg waar nodig voor de benodigde update van de kennis en vaardigheden. We kunnen het ons niet veroorloven dit potentieel van werkzoekende ICT’ers links te laten liggen”.

Het UWV stelde eerder al dat door gebruik te maken van de werkzoekenden in de WW, het probleem van de moeilijk vervulbare vacatures in een keer opgelost zou zijn.