3min Ondernemen

IHE geeft International Patient Summary vrij voor proefimplementaties

IHE geeft International Patient Summary vrij voor proefimplementaties

IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) geeft de International Patient Summary (IPS) vrij voor proefimplementaties. Dat betekent dat ziekenhuizen ervaring kunnen opdoen met deze gestandaardiseerde werkwijze om internationaal een patiëntsamenvatting uit te wisselen.

Mensen reizen vandaag de dag voor werk en vakanties de hele wereld over. Ouderen overwinteren in de Spaanse zon. Sportievelingen fietsen voor het goede doel zes keer een Franse Alp op. En ongetrainde gezinnen wagen zich tijdens hun doevakantie in Oostenrijk aan activiteiten als canyoning. De kans dat mensen zorg nodig hebben in het buitenland wordt almaar groter.

Tegelijkertijd weten we al jaren dat de behandeluitkomst significant verbetert als een arts die spoedzorg verleent een overzicht heeft van relevante klinische informatie over een patiënt. Bovendien dalen in dat geval ook de kosten en de tijd die nodig is voor diagnosestelling en behandeling.

Behandelgegevens

Waar bij geplande consulten artsen vertrouwen op een patiëntsamenvatting, waarin demografische gegevens, allergieën, medische aandoeningen en essentiële diagnostische en behandelgegevens staan, hebben ze bij spoedzorg vaak geen informatie waarop ze kunnen terugvallen. Want zo’n patiëntsamenvatting is niet gestandaardiseerd. Ieder ziekenhuis doet het op zijn eigen manier, waardoor de samenvatting buiten het ziekenhuis dat deze informatie heeft verzameld niet bruikbaar is.

Wereldwijde standaard

Het IPS Profiel maakt hier een eind aan. Dit profiel is een wereldwijde standaard voor het uitwisselen van patiëntsamenvattingen. Het is ontwikkeld door samenwerking van verschillende organisaties, waaronder het European Standardization Committee (CEN), HL7 International, de International Standards Organization (ISO), IHE International en SNOMED International.

Elk van deze partijen heeft zijn specifieke expertise bijgedragen om een robuuste specificatie te ontwikkelen. Met deze specificatie wordt ook een set aan hulpmiddelen geleverd om de implementatie te begeleiden en conformiteit te vergemakkelijken. Op deze manier blijft de integriteit van de IPS-ontwerp- en gebruiksprincipes behouden.

IHE heeft ervoor gezorgd dat het IPS Profiel aansluit bij andere profielen en standaarden die in de zorg worden gebruikt. Dat is immers de missie van IHE: ervoor zorgen dat door het gebruik van standaarden en bijbehorende werkprocessen (samen een profiel genoemd) databeschikbaarheid in de zorg wordt bevorderd en dat niet op verschillende plekken hetzelfde wiel wordt uitgevonden. Zo maken de Compubable Care Guidelines, die IHE samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontwikkelt, gebruik van het IPS Profiel als basis.

Wil je meer weten over de totstandkoming en het gebruik van de International Patient Summary, bezoek dan het IHE jaarcongres op 22 november. Op het programma staan onder meer de IHE (ISO) methodiek om databeschikbaarheid mogelijk te maken. En in het verlengde hiervan de International Patient Summary, WHO Smart Guidelines en de Computable Care Guidelines.

Datum: Woensdag 22 november 2023
Tijd: van 9.00 tot 18.00 uur
Locatie: KAS Meeting en Event Locatie Woerden

Lees ook: