Jeannine Peek: geen bedrijf draait meer zonder ict

Jeannine Peek: geen bedrijf draait meer zonder ict

Nederland ICT heeft sinds 1 juli een nieuwe voorzitter in de persoon van Jeannine Peek – in het dagelijks leven directeur van Dell Nederland. Wat zijn haar plannen? Wat kunnen we onder haar leiding verwachten van de grootste branchevereniging van ict-leveranciers? Een kennismaking.

Die doelstellingen zijn 1) zo goed mogelijk ondersteunen van een zo gezond mogelijk ondernemersklimaat in Nederland als Digital Delta en 2) zo helder mogelijk voor het voetlicht brengen aan de achterban wat de vereniging voor ze doet.

Een van de speerpunten van Nederland ICT is het promoten van ict-opleidingen voor jongeren. “We hebben in onze branche heel veel mensen nodig”, weet Peek. “Niet alleen de ict-leveranciers staan te springen om goed opgeleide ict-professionals, ook de ict-intensieve organisaties. Onlangs vertelde iemand van een bankinstelling mij: ‘Wij zijn eigenlijk een ict-bedrijf.’ En zo is het.

Een ander speerpunt van Peek tijdens haar voorzitterschap is het verbeteren van het imago van de ict-sector. “Wij willen dat mensen direct een warm gevoel krijgen als ze aan ICT denken, iets wat nu nog te weinig het geval is. Dat willen we doen door veel meer de leuke en goede kanten van ICT te benadrukken. ICT is te vaak op een negatieve manier in de pers. Bij iedere DDOS-aanval die het nieuws haalt bijvoorbeeld, gaat de terechtwijzende vinger direct naar ICT, terwijl dat eigenlijk niet terecht is. Wij hebben niet de illusie dat we alle cybercrime kunnen voorkomen, maar toch is ICT in dit opzicht tot heel veel in staat.”

“Natuurlijk sluiten we niet de ogen voor dingen die niet goed gaan, maar intussen willen wij ook die talloze positieve elementen van ICT meer in het spotlicht zetten. Er zijn zoveel mooie voorbeelden van de inzet van ICT in de zorg en op scholen of in toepassingen als serious gaming of robotica.”

Peek vindt dat we nu al trots mogen zijn op wat er qua imago is bereikt. “Zeker als je bedenkt waar we vandaan komen. We waren ooit een kostenpost, bemand door lastige, stoffige en onbegrijpelijke nerds onderin de kelder. En nu zitten we tot in de kern van vele organisaties..”

Lees het hele interview met Jeannine Peek online of in ICT/Magazine van september.