Kabinet wil meer ICT-export naar Midden-Oosten

Kabinet wil meer ICT-export naar Midden-Oosten

Minister-president Mark Rutte opent op 29 oktober een forum annex ICT seminar in Den Haag over offshoring naar Palestina en het Midden-Oosten. Het gaat  met name over Egypte, Saoedi-Arabië en de Golfstaten. ICT-bedrijven die productsoftware exporteren of softwareontwikkeling uitbesteden zijn daar kosteloos welkom. Aanleiding voor het seminar is een rapport dat de waarde van offshoring koppelt aan bevordering van samenwerking en creëren van hoogwaardiger werk in eigen land. Voor dit beleid wordt daarom ook het budget voor Ontwikkelingssamenwerking aangesproken.

Het kabinet hoopt dat de offshoring bijvoorbeeld leidt tot bevordering van samenwerking tussen Palestina en Israël. Meer werk in deze regio geeft ook extra mogelijkheden om de immigrantenstromen zoveel mogelijk terug te verwijzen naar werk en inkomen in de eigen regio’s.

Het kabinet zegt te beseffen dat zakendoen in risicovolle gebieden niet prioriteit nummer één is van ondernemers. Na de conflicten in 2014 verkeert Palestina met $2,8 miljard schade en belemmerd door Israëlische restricties in een recessie met 27% werkloosheid en zeer hoge jeugdwerkloosheid.

Ondanks deze situatie wordt de komende jaren echter weer groei verwacht. Daarbij komt dat de ICT-sector vooral op de West Bank sterk en actief is. Grote concerns als Cisco of HP hebben softwareontwikkeling op de Westbank in Ramallah. Niet alleen omdat het goedkoop is, maar ook uit de behoefte van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook voor kleinere fabrikanten van productsoftware liggen er kansen; zowel voor offshoring als voor een springplank naar de rijke Golfstaten.

De adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie AWTI stelde in haar rapport van vorige week al dat de Nederlandse ICT-sector voor grote uitdagingen staat. Opbouw van een sterke exportindustrie is daarbij een noodzaak.