2min Zorg

Medische websites spelen onbewust gebruikersinfo door

Medische websites spelen onbewust gebruikersinfo door

Vaak zonder het zelf te weten geven websites van medische organisaties informatie over hun gebruikers weg aan commerciële bedrijven. Niet zelden gaat het om gevoelige gezondheidsinformatie. Onderzoek van het tv-programma Zembla bracht dit aan het licht.

De lacune ontstaat omdat een groot deel van de medische organisaties ervoor kiest om de bouw van hun websites uit te besteden. Ze weten zodoende niet precies wat er op hun site gebeurt. De knoppen voor sociale media, vaak verzorgd door bedrijven als AddThis en ShareThis, bevatten trackers,  code die niet alleen bijhoudt maar ook bewaart waar iemand op klikt.

Volgens Zembla verkopen AddThis en ShareThis de verzamelde informatie vervolgens door aan commerciële bedrijven. AddThis verzamelt bijvoorbeeld IP-adressen en de tijd en datum waarop de site is bezocht. Ook als een bezoeker via een zoekmachine op de site belandt, wordt de zoekinformatie opgeslagen.

Het gaat om sites als thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsengenootschap NHG en de website van het Tilburgse ziekenhuis tweestedenziekenhuis.nl . Door de opslag van gegevens zijn bezoekers makkelijk in profielen in te delen. Dat betekent dat commerciële partijen via internetgedrag van een bezoeker kunnen afleiden welke ziekte iemand mogelijk heeft of met welke ziekenhuisafdeling de bezoeker een afspraak maakt.

Op de website thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsengenootschap kunnen bezoekers informatie vinden over allerlei ziektes. Tot november werden bezoekers onder meer gevolgd door databedrijf AddThis. Pas nadat Zembla vragen stelde over de lekken, werden de trackers verwijderd.

Op tweestedenziekenhuis.nl vond Zembla 16 trackers. Zo werd vastgelegd met welke ziekenhuisafdeling patiënten een afspraak willen maken.

Zembla vond overigens op tientallen andere medische websites trackers van databedrijven. Bijvoorbeeld op psychischegezondheid.nl waar mensen depressie-zelftests kunnen doen. Het zelfde geldt voor stichtingschuilplaats.nl waar bezoekers informatie kunnen vinden over hulp voor slachtoffers van seksueel misbruik.