2min Ondernemen

Nederland zet grote stappen in de bouw van een zogenoemde ‘AI-fabriek’

Nederland zet grote stappen in de bouw van een zogenoemde ‘AI-fabriek’

Een ‘AI-fabriek’ moet gaan zorgen voor een autonome inzet van AI-toepassingen binnen de overheid. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, Zsolt Szabó, maakte dit bekend in het radioprogramma BNR Digitaal. De fabriek zal draaien op een krachtige supercomputer en vergt een investering van twee tot driehonderd miljoen euro. Een locatie voor deze infrastructuur is nog niet vastgesteld. “We moeten investeren in autonomie en digitalisering”, benadrukt Szabó.

AI speelt een steeds prominentere rol in de processen van de overheid. Szabó verwacht dat dit alleen maar zal toenemen. “Al onze uitvoeringsprocessen zullen AI gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de belastingdienst, waar AI-chatbots ondersteuning bieden en fraudesystemen analyses uitvoeren. Binnenkort hebben we voor elk uitvoeringsproces wel vier of vijf AI-systemen in gebruik”, aldus de staatssecretaris.

AI-fabriek

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, is aanzienlijke rekenkracht nodig. Nederland wil daarbij niet afhankelijk zijn van externe partijen. Het plan is om eigen computers, servers en rekenkracht in te zetten. De geschatte kosten van de supercomputer en bijbehorende infrastructuur variëren van tweehonderd tot driehonderd miljoen euro.

Het project is onderdeel van een bredere ambitie om een sterk Nederlands AI-ecosysteem op te bouwen. Het kabinet heeft de Kamer eerder dit jaar geïnformeerd over deze plannen, die nu concretere vormen aannemen. Volgens Szabó is het cruciaal dat Nederland investeert in digitalisering. “Waar digitalisering vroeger vooral een middel was om kosten te besparen, is het nu tijd om te investeren in onze digitale autonomie.”

Digitaliseringsstrategie

Szabó benadrukt ook het belang van een duurzame digitaliseringsstrategie, met voldoende aandacht voor financiering. “Digitalisering zal de komende jaren niet goedkoper worden, wat ongetwijfeld tot lastige discussies in het kabinet zal leiden”, aldus Szabó. De staatssecretaris werkt aan een gedetailleerd plan, inclusief financiering en samenwerkingspartners. Digitale autonomie is niet alleen een nationale prioriteit, maar ook een speerpunt binnen het Europese digitale beleid. Naast Nederland worden vergelijkbare AI-fabrieken ontwikkeld in steden als Athene, Stuttgart en Bologna.