Nog vier algoritmes van VWS op komst in algoritmeregister

Nog vier algoritmes van VWS op komst in algoritmeregister

Het ministerie van VWS heeft momenteel twee algoritmes in het algoritmeregister staan. Binnenkort komen er nog vier bij. Dat schrijft minister Helder in een brief aan de Tweede Kamer.

Het algoritmeregister moet duidelijk maken welke overheidsinstantie precies welk algoritme gebruikt. Vooral algoritmes met veel impact en daardoor risico moeten daarin prioriteit krijgen. Dat moet risico’s als die van de kinderopvangtoeslagaffaire in de toekomst voorkomen.

VWS heeft momenteel twee algoritmes in het register staan. Eentje is van het kerndepartement zelf en eentje van uitvoeringsinstantie CIBG.

Het algoritme van VWS moet juristen helpen om Woo-verzoeken sneller te kunnen afhandelen. Ze kunnen verzoeken dan sneller op relevantie beoordelen. Het algoritme van het CIBG zorgt dat de medewerkers sneller en gerichter steekproeven kunnen doen bij zorgpersoneel dat een BIG-herregistratie aanvraagt.

Meer algoritmes op komst

VWS voegt volgens de vervangend minister van de vertrokken Ernst Kuipers binnenkort nog vier algoritmes aan het register toe. “Dit gaat om algoritmen van het Kerndepartement van het ministerie van VWS, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)”, schrijft ze in de Kamerbrief.

De nieuwe algoritmes gaan over de risicoverevening, een risicomodel verzorging en verpleging, maar ook rond corona en stikstof. Helder: “Naast deze inventarisatie zal het ministerie van VWS bij nieuwe algoritmen in de ontwikkelfase beoordelen of deze opgenomen moeten worden in het register.”

Lees ook: