Binnen vier jaar moet er meer patiëntregie zijn doordat alle uitkomsten van een behandeling digitaal beschikbaar zijn. Dat stelt het Zorginstituut in het rapport: Meer patiëntregie door meer uitkomstinformatie in 2022.
De gegevens moeten bijvoorbeeld beschikbaar komen in het zogenaamde PGO van individuele patiënten. Ook de informatie die de patiënt zelf verzamelt met E-health-toepassingen kan daarin worden verwerkt.
Het Zorginstituut stelt in het rapport dat ze wil zorgen dat deze zogenaamde ‘uitkomstinformatie’ in 2022 voor 50% beschikbaar te hebben voor patiënten . Dit betekent dat patiënten beter in staat zijn om, samen met hun behandelaar, te beslissen voor de beste behandeling.
Wat is uitkomstinformatie en wat heb je eraan?
Uitkomstinformatie zijn vooral resultaten van een behandeling. Artsen beschrijven vooral het medische deel, zoals het aantal geslaagde operaties of het aantal complicaties. Denk bijvoorbeeld aan de operatie om een kunstheup te plaatsen. De arts houdt bij of deze succesvol is verlopen en of er binnen 30 dagen na de operatie geen infectie is ontstaan.
Patiënten zelf houden steeds vaker bij een behandeling zelf ook een voortgangsrapport bij. Bijvoorbeeld: hoe ver kon ik lopen voor de operatie en hoe gaat dat een aantal maanden daarna? Heb ik nu minder pijn dan voorheen? En kan ik weer aan het werk?
Het Zorginstituut wil dat over 4 jaar voor 52 aandoeningen deze uitkomstinformatie beschikbaar moet zijn. Deze 52 aandoeningen zijn de helft van de zogenoemde ‘ziektelast’ in ons land. Het instituut gaat daarbij gebruik maken van internationaal ontwikkelde vragenlijsten. Via deze ICHOM-lijsten wordt de uitkomstinformatie versneld ingevoerd.
Najaar
Het Zorginstituut gaat samen met het ministerie van Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het programma vormgeven. Hierbij trekken zij ook samen op met partijen in de zorg. Zij maken uiteindelijk samen een plan van aanpak op. Het wordt dit najaar gepresenteerd.
ICHOM staat voor International Consortium for Health Outcomes Measurement. Dit internationaal samenwerkingsverband ontwikkelde meetinstrumenten om de uitkomsten van medische zorg te kunnen vergelijken.