Samsung krijgt boete van ruim 39 miljoen voor beïnvloeding onlineprijzen televisies

Samsung krijgt boete van ruim 39 miljoen voor beïnvloeding onlineprijzen televisies

Samsung krijgt een boete van ruim 39 miljoen euro van de ACM omdat het bedrijf tussen januari 2013 tot en met december 2018 de onlineprijzen van tv’s bij zeker zeven detailhandelaren beïnvloedde. Maar indirect hield het bedrijf de hele sector in zijn greep.

Via webcrawlers hield Samsung automatisch de onlineprijzen van detailhandelaren in de gaten. Als ze prijzen zagen die lager waren dan de gewenste marktprijs, nam Samsung contact op met de detailhandelaren en spoorde hen aan hun prijs te verhogen.

De ACM voerde bedrijfsbezoeken uit en vond daar WhatsApp- en e-mailberichten waaruit blijkt dat Samsung vaak liet weten dat zij andere detailhandelaren op een zelfde manier aangespoorde of dat zou gaan doen. “Alle andere partnerpartijen zijn geadviseerd,” appten ze dan.

Detailhandelaren lieten Samsung in reactie daarop weten de prijs te verhogen: “Done, over 15 min zichtbaar”. Omgekeerd vroegen de detailhandelaren aan Samsung om concurrerende handelaren die te lage prijzen hanteerden, hierop aan te spreken. Vaak gebeurde dat via een schermafbeelding. Samsung volgde deze klachten regelmatig op en koppelde de klagende handelaar daarover terug: “Geadviseerd” of: “Pff. Ga er weer achteraan”. Doordat Samsung de detailhandelaren over en weer informeerde, wisten ze dat zij zichzelf niet uit de markt zouden prijzen als zij de prijs van Samsung zouden volgen.

Nieuwe televisiemodellen dalen snel in prijs nadat zij op de markt komen. Samsung probeerde dit tegen te gaan door de prijzen met detailhandelaren af te stemmen. Zo beschermde Samsung haar eigen marges en de marges van de detailhandelaren ten nadele van de consument.

Op zich is monitoring van online-verkoopprijzen door leveranciers toegestaan. Een leverancier mag zelfs vrijblijvende prijsadviezen geven. Maar prijzen van detailhandelaren sturen gaat te ver. Dit geldt ook als detailhandelaren bij leveranciers klagen over de verkoopprijzen die anderen hanteren.

Lees ook: