3min Zorg

Social Robotics Pop-up Lab wakkert debat aan over zorgrobot

Social Robotics Pop-up Lab wakkert debat aan over zorgrobot

Op de avond van 8 september 2015 staat A Lab, een lab voor creativiteit, innovatie & technologie in Amsterdam, in het teken van het Social Robotics Pop-up Lab. Dit evenement moet het debat aanwakkeren over hoe sociale robotica de levenskwaliteit van mensen kan verbeteren en wat voor rol mensen de robots toekennen. Ook zorgrobot Alice, geportretteerd in ICT/Zorg van juni, maakt haar opwachting.

Het evenement combineert een technische, bedrijfskundige en ethische invalshoek. Genodigden zijn bestuurders, startups, robotproducenten, robothobbyisten, academici en onderzoekers.

Het initiatief ontstond door Johan Hoorn, directeur van onderzoeksgroep SELEMCA aan de VU Amsterdam, en KPMG Innovative Startups. Sociale robotica is in opkomst, en volgens Hoorn is er juist nu sterke behoefte aan dit evenement: “Het Social Robotics Pop-up Lab is een multidisciplinaire ontmoetingsplek waar alle kenners en belanghebbenden in sociale robotica samenkomen, samenwerken en samen creëren. We kunnen robots niet laten slagen zonder continue samenwerking van verschillende mensen, op verschillende locaties met een verschillende invalshoek.”

Het is inmiddels algemeen geaccepteerd dat robots potentie hebben. Eric Wesselman, Partner bij KPMG, legt uit: “Robotica zal een nieuw tijdperk van toegepaste baanbrekende technologie inluiden. Het verandert de manier waarop wij leven, de manier waarop wij zaken doen, de manier waarop wij een impact hebben op onze natuurlijke omgeving en de manier waarop wij het universum ontdekken.” Hoorn: “Met name in gebieden waar er niet genoeg mensen voorhanden zijn om andere te helpen (bv. zorg en educatie) kunnen robots die zich op een sociaal geaccepteerde manier gedragen een grote bijdrage leveren.”

Waar robotica haar opmars maakt kwamen negatieve geluid naar voren. Critici vragen zich af of er vraag is vanuit de markt. Mensen zijn bang hun baan te verliezen en ouderen willen wellicht geen robot in huis.

Naast het tentoonstellen van de potentie van sociale robotica, focust het Social Robotics Pop-up Lab zich dan ook op het debat. Desmond Germans, oprichter van Tinybots, licht toe: “Sociale Robotica is een gloednieuw onderzoeks- en ontwikkelingsgebied. Het roept vragen op als: hoe werkt communicatie tussen robot en mens eigenlijk? Hoe interpreteer je de mens? Hoe interpreteert de robot emoties? Sociale Robotica is multidisciplinair. Het is zoeken naar en bouwen van state-of-the-art animatiesystemen in robots. Het is uitproberen wat werkt en wat niet werkt in real-life situaties, bijvoorbeeld bij oma thuis.”

Een van de hoofdacts van het Social Robotics Pop-up Lab is zorgrobot Alice, ontwikkeld door onderzoeksgroep SELEMCA waar Hoorn en Germans onderdeel van uitmaken. Alice trok al veel belangstelling in de media. Door middel van de documentaire “Ik ben Alice” willen de makers laten zien dat zorgrobots een plaats in kunnen nemen in het huis van ouderen. In de film krijgen drie oudere alleenstaande vrouwen Alice bij wijze van proef een tijd bij hen in huis. Deze ontmoeting laat de bejaarden niet onberoerd. Voor de toeschouwer geldt hetzelfde.

Naast zorgrobot Alice krijgen toeschouwers toegang tot een expo met meerdere demo’s van sociale robots en het sociale debat geleid door Johan Hoorn. Kaarten kosten 15 euro .