Verkoop smartphones met iOS en Android stijgt

Verkoop smartphones met iOS en Android stijgt

De verkoop van smartphones met het iOS-besturingssysteem en het besturingssysteem Android is gestegen. Android groeide in het tweede kwartaal van 2014 met 33,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Het aantal smartphones (iPhones) met iOS steeg met 12,7 procent. De verkoop van Windows Phone daalde 9,4 procent, het aantal smartphones met een besturingssysteem van Blackberry daalde zelf 78 procent. Andere leveranciers verkochten 32,2 procent minder besturingssystemen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC.

Uit de cijfers komt naar voren dat Android en iOS samen goed zijn voor 96,4 procent van de smartphonemarkt. Verder blijkt dat er voor het eerst in één kwartaal meer dan driehonderd miljoen smartphones zijn verscheept, namelijk 301,3 miljoen smartphones, een stijging van 25,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013. Toen werden 240,5 miljoen smartphones verscheept. Android is in het tweede kwartaal van 2014 goed voor 84,7 procent van de smartphonemarkt. Op de tweede plaats volgt iOS met 11,7 procent. Windows Phone sluit met 2,5 procent de top drie af.

Het aantal verscheepte Android-toestellen groeide ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 33,3 procent naar 255,3 miljoen smartphones. Volgens IDC komt die stijging doordat Android-smartphones erg populair zijn in opkomende markten. Apple verkocht in het tweede kwartaal met 35,2 miljoen smartphones meer toestellen dan een jaar geleden, maar zakte in marktaandeel wel van 13 naar 11,7 procent. Dat komt enkel doordat er in verhouding veel meer Android-toestellen zijn verkocht.

Windows Phone ziet de verkoop en het marktaandeel in het tweede kwartaal verder afnemen. Er werden nu 7,4 miljoen toestellen met dit besturingssysteem aan de man gebracht, tegen 8,2 miljoen in het tweede kwartaal van 2013. Gevolg is dat het marktaandeel van toen 8,2 procent nu blijft steken op 7,5 procent. Op de vierde en vijfde plek staan andere mobiele besturingssystemen en Blackberry. Die leveranciers zijn goed voor 0,6 en 0,5 procent van de smartphonemarkt. Onder alle andere mobiele besturingssystemen vallen besturingssystemen als Samsungs Tizen, Firefox OS en Ubuntu.