Voor het eerst konden patiënten hun zelfmeetgegevens met succes via hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) naar de huisarts sturen. Dat gebeurde eerder deze maand tijdens een praktijkproef n een Limburgse regio van VIPP-programma OPEN.
Tot nu toe moest het doorgeven van thuismetingen, zoals bloeddruk- en glucosewaarden, al wel via een patiëntportaal. Maar in Limburg kan dat nu ook vanuit een PGO. En dat betekent dat er voor het eerst, échte interactie is tussen een patiënten-app en een huisartseninformatiesysteem (HIS). De leveranciers TetraHIS en de PGO’s Quli en CGM Life werkten aan de proef mee.
Echte interactie
De zelfmetingen die een patiënt vanuit een PGO stuurt komen op een gestandaardiseerde manier binnen. Daardoor kan de huisarts de zelfmeting opslaan als meetwaarde in het dossier, net zoals een labuitslag. “Het is efficiënt en gebruiksvriendelijk dat de huisarts de gegevens zo makkelijk kan verwerken”, Mariëtte Willems, huisarts en CMIO bij programma OPEN. “De zelfmeetgegevens verschijnen gewoon in de werklijst of het postvak van het HIS. De huisarts beoordeelt de uitslagen en legt zo nodig in het dossier vast wat er moet gebeuren. De patiënt kan die informatie dan weer lezen in zijn of haar PGO. Er is nu dus voor het eerst échte interactie tussen een HIS en een door patiënten gekozen systeem tot stand gebracht.”
De komende periode worden andere HIS-PGO-combinaties getest. Daarna wordt in meerdere huisartsenregio’s die deelnemen aan OPEN bredere gebruikerservaring in verschillende huisartspraktijken opgedaan. Als dat goed gaat wordt de mogelijkheid uitgerold bij andere praktijken.
Programma OPEN, VZVZ en Stichting MedMij testen de MedMij-informatiestandaarden in de praktijk om te controleren of de gegevensuitwisseling veilig en volledig tot stand komt. “Dit is een mooie eerste stap op weg naar meer mogelijkheden voor patiënten met een PGO”, zegt Willems. “De proef verliep uitermate soepel. Daarom gaan we nu, in dezelfde huisartspraktijk, verder testen met ingewikkeldere scenario’s. Door de goede samenwerking tussen OPEN, Stichting MedMij, VZVZ, leveranciers, Nictiz en regionale huisartsenorganisaties, zal het versturen van zelfmetingen ook bij andere HIS-PGO-combinaties mogelijk zijn.”
Lees ook:
- VIPP GGZ: flinke stap in digitale transformatie
- Informatiepagina specifiek voor de zorgsector