Het gerechtshof Arnhem stelde begin deze week de VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie) in het gelijk in een zaak in hoger beroep die de geldigheid van het door hen opgezette Landelijk Schakelpunt (LSP) ter discussie stelde. De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) spande de zaak al in 2014 aan. Het LSP is de opvolger van het eerder geflopte Elektronisch Patiëntendossier (EPD).
De VZVZ heeft de uitspraak in hoger beroep overigens niet afgewacht. Onlangs sloot de vereniging een akkoord met 23 partijen uit de zorg en ICT voor de komende vijf jaar. Bestuursvoorzitter Ben van Miltenburg: “De uitspraak bevestigt dat VZVZ handelt binnen de kaders van wet- en regelgeving. Bovendien bevestigt is nu de zorgvuldige werkwijze van alle betrokken zorgverleners in Nederland bevestigd. Op die basis willen wij nu doorgaan.”
Op dit moment hebben ruim 9,9 miljoen Nederlanders aan een of meer zorgverleners toestemming gegeven om hun gegevens uit te wisselen op het moment dat dat echt nodig is. Meer dan 90% van de eerstelijns zorgverleners is aangesloten op het Landelijk Schakelpunt. Evenals 89% van alle ziekenhuizen in Nederland. Wekelijks gaan er nu meer dan 1 miljoen medisch inhoudelijke berichten over het Landelijk Schakelpunt.
“VZVZ heeft altijd betoogd dat het Landelijk Schakelpunt van VZVZ, de kern van de zorginfrastructuur, van belang is voor kwaliteit van de zorg in Nederland,” stelt Van Miltenburg. “De patiënt en diens veiligheid staan centraal in het zorgproces. Daarom is het zo belangrijk dat noodzakelijke medische gegevens in het kader van de behandeling van de patiënt 24/7 beschikbaar zijn. Het hof bevestigt met deze uitspraak dat het LSP er voor zorgt dat die uitwisseling veilig en efficiënt verloopt.”
Van Miltenburg ziet in de uitspraak van het Hof een mandaat om verder te gaan op de ingeslagen weg. “Wij hebben met al die andere partijen een plan opgesteld voor de komende vijf jaar. Dat kunnen we nu gaan uitvoeren. Belangrijkste voor patiënten is dat huidige gebruikers het Landelijk Schakelpunt nog intensiever gebruiken.”
Inmiddels hebben nieuwe groepen zorgverleners zich gemeld om ook aan te sluiten. “Patiënten, die toestemming hebben gegeven, kunnen er in steeds toenemende mate op vertrouwen dat hun vitale gegevens beschikbaar zijn op het moment dat het echt nodig is; bij de zorgverlener bij wie de patiënt op dat moment onder behandeling is. Deze uitspraak maakt van de patiënt de echte winnaar.”