Werkgevers mogen privéberichten werknemers lezen

Werkgevers mogen privéberichten werknemers lezen

Werkgevers mogen privéberichten lezen die werknemers onder werktijd versturen. Het gaat om privéberichten die opgesteld en verstuurd zijn met gebruikmaking van de zakelijke accounts. Dat bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in een uitspraak rond een zaak van een Roemeense programmeur tegen zijn werkgever.

De werknemer werd in 2007 ontslagen nadat baas ontdekte dat de man het zakelijke chatprogramma Yahoo Messenger ook gebruikte voor persoonlijke contacten die hij onder werktijd berichten stuurde. De werknemer stelde dat het lezen van zijn berichten een inbreuk was op zijn privacy.

De Europese rechter is het echter niet mee eens met de stelling van de werknemer. “Het is niet onredelijk dat een werkgever wil nagaan of werknemers hun taken binnen werktijd doen,” oordeelt de Rechtbank in de uitspraak.

De rechter stelt daarbij meteen ook dat de uitspraak geen vrijbrief is om massaal persoonlijke berichten van werknemers te lezen, zeker niet als het gaat om privéaccounts. Hiervoor is het dringend nodig en aan te raden dat er richtlijnen worden opgesteld.

De staat heeft nog steeds de verplichting om de rechten van de mens te beschermen.