Onderzoek: Russische wapens vol Westerse chips

chip tussen vingers chipfabrikant

Ondanks de boycot zitten Russische wapens nog steeds vol met Westerse chips. Ze komen vooral het land binnen via onduidelijke tussenhandel. Het gaat bijvoorbeeld om chips die in raketten en andere wapens zitten.

Een deel van die chips was volgens defensie-onderzoeker en denktank Royal United Services Institute (RUSI) het Britse persbureau Reuters en de Russisch georiënteerde onderzoeksnieuwssite iStories. al onderweg naar Rusland. Maar op grond van de bevindingen gaan drie chipmakers toch onderzoeken of er meer achter zit.

De onderzoekende partijen keken dan ook kritisch naar de illegale import van Westerse chips naar Rusland en hoe deze elektronica in Russische wapens terechtkomt. Dat kwam tot stand nadat soldaten aan het Oekraïnse front Westerse chips ontdekten in onontplofte Russische wapensystemen.

Soldaten vonden volgens Reuters producten in de wapens van onder andere Amerikaanse chipmakers Texas Instruments, Altera (deel van Intel), AMD-dochter Xilinx en Maxim Integrated Products, dat onderdeel is van van Analog Devices. Er zijn ook chips gevonden van Cypress Semiconductor. Dit bedrijf is nu in handen van van het Duitse Infineon.

Na de vondst bleek uit gegevens van de douane dat een aantal externe verkopers chips van onder andere AMD, Analog Devices en Infineon met duizenden tegelijk Rusland binnenbrachten. Deze leveranciers doen daar nu dus onderzoek.

Met name Infineon en Texas Instruments stellen dat de goederen toen Rusland Oekraïne binnenviel al onderweg waren en dus niet meer terug konden. Het ging daarbij om leveringen van Westerse vestigingen naar de Russische dochters. Die laatste activiteiten zijn intussen gestaakt en in de tussentijd zijn de aangeleverde chips al wel verwerkt.

Deze bedrijven zeggen zich intussen aan de sanctiemaatregelen te houden. Infineon spreekt tegenover Reuters wel openlijk haar zorgen uit over hun chips in systemen waarvoor ze niet zijn bedacht. Intel zegt dit oneigenlijke gebruik niet te willen tolereren.

Smokkel

Reuters stelt dat smokkel in Rusland al jaren en ding is. Vooral als het gaat om kostbare specialistische chips voor satellieten en wapensystemen. Voor de geavanceerdere Westerse chips gelden voor Rusland al jaren strenge regels. Daarom zitten er meer dan eens doorsnee chips in satelliet- en wapensystemen. Deze vallen niet onder de strenge vergunningsregels.

Meteen na de Russische invasie kondigde de VS strenge sancties aan. Die gelden voor halfgeleiders, telecommunicatie, encryptiebeveiliging, lasers, sensoren, navigatie en luchtvaart- en maritieme technologie. Maar ook hier geldt de boycot niet voor reguliere chips voor bijvoorbeeld consumentenelektronica.

De EU voegde zich overigens al snel bij de boycot. Hoewel hier geldt dat onderdelen voor consumentenproducten die je militair zou kunnen gebruiken daar ook onder vallen. Intussen is al duidelijk dat de stroom goederen via de tussenhandel doorgaat.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...