Onderzoek thuismonitoring bij medicijnverslaving van start

medicijnen pillen op strips thuismonitoring bestelsystemen verslavende medicatie

De Universiteit Twente start samen met onder meer het Radboudumc een onderzoek naar thuismonitoring en interventie op afstand bij het ontwennen van medicijnen en andere verslavende middelen. UT-onderzoeker Joanneke van der Nagel en Arnt Schellekens (Radboudumc, hoogleraar Verslaving en Psychiatrie) ontvangen samen met verschillende partners een NWO-subsidie voor onderzoek naar zorg in de eigen leefomgeving.

Ontgiften van middelengebruik is een belangrijke stap in herstel van verslaving. Mensen doen dat het liefst in hun eigen leefomgeving. Om dat veilig en comfortabel te doen is intensieve monitoring nodig om snel in te grijpen bij dreigende ontwenninsgverschijnselen. Detox@Home ondersteunt dit met een digitaal platform voor zelfrapportage, telemonitoring van ontwenning, communicatie met behandelaars en eHealth-interventies.

Ontgifting

Het onderzoek richt zich vooral op wat cliënten en behandelaars belangrijk vinden tijdens ontgifting. Er komt een digitaal platform en testen het gebruik en effect ervan ook in de praktijk.

Het onderzoek moet uiteindelijk zorgen voor minder druk op de zorg, omdat deze cliënten minder naar de kliniek hoeven. Via de thuismonitoring krijgen patiënten en cliënten meer regie en voorkom je terugval. Mensen die dreigen terug te vallen hoeven niet eerst een afspraak te maken in de kliniek, maar kunnen met een e-healthoplossing meteen aan de slag. De bedoeling is dan ook dat interventie kan plaatsvinden als dat nodig is.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...