Onderzoek: overheid koploper met digitale werkplekken

digitale transformatie in de vorm van brandend lampje

De overheid loopt voorop in het aanbieden van digitale werkplekken. Ook zijn kantoren van overheidsinstellingen meestal uitgerust met de beste connectiviteit.

Dit blijkt uit het onderzoek Digitale Mobiliteit. Het werd onder andere uitgevoerd door Smart Profile. De resultaten uit het onderzoek werden deze week gepresenteerd tijdens het Digital Workplace event in Haarlem. VVD-Tweede Kamerlid Jan Middendorp nam het in ontvangst.

 

Ondersteund

Een substantieel deel van werkend Nederland kan in principe altijd en overal werken en communiceren. Het onderzoek Digitale Mobiliteit geeft antwoord op de vraag in hoeverre werken op afstand werkelijk wordt ondersteund door beleid en managementcultuur. Maar ook in hoeverre connectiviteit, hardware en software hieraan bijdragen.

Van de ondervraagde organisaties gaf 63% aan dat er beleid is om te kunnen werken op afstand. Bij maar liefst 95% is het toegestaan om te werken op digitale werkplekken op afstand. Bij 91% van de organisaties gebeurt dit ook daadwerkelijk. Deze resultaten, vergelijkbaar met 2018, tonen aan dat beleid omtrent thuiswerken nog achterloopt met de praktijk.

 

Overheid loopt voorop

Uit de data blijkt dat de overheid koploper is met connectiviteit. Hier maakt men relatief vaker gebruik van tools die dit ondersteunen. Denk hierbij aan VoIP-oplossingen, Mobile Device Management (MDM) en virtuele desktops (VDI).

Opvallend is dat de ICT-sector zelf op sommige punten nog een flinke inhaalslag te maken heeft. In die markt maakt slechts 19% van de organisaties gebruik van een VDI-oplossing.

Binnen de ICT-sector zijn er echter ook goede voorbeelden. Zo lopen bedrijven als Microsoft, KPN en VodafoneZiggo juist voorop als het gaat om flexwerken. zij kijken ook kritisch naar het aantal kantoorlocaties.

Software uit de cloud is bij 68% van de Nederlandse organisaties gemeengoed. Bij onderwijsinstellingen ligt dit percentage met 93% hoger. De ICT-markt volgt met 80%, terwijl de overige sectoren niet hoger scoren dan 69%.

 

Drijfveer

Slechts 18% van de respondenten gaf aan dat er stimuleringsbeleid is ten aanzien van het inchecken in een flexkantoor. Het milieu lijkt ook nog geen drijfveer om het aantal woon-werk kilometers te verminderen. Bij slechts 3 op de 10 organisaties is sprake van MVO-gedreven beleid om minder autokilometers te maken en  meer thuis te werken.

Naar de werkplek reizen gebeurt in de ICT-branche het vaakst met een hybride en/of volledig elektrisch voertuig. Waar in de ICT-sector bij 57% van de wagenparken een hybride of elektrische auto of busje aanwezig is, is dat in totaliteit 36%. Op het gebied van volledig elektrische voertuigen in het wagenpark wordt de ICT-branche op de voet gevolgd door de overheid met respectievelijk 22 en 21%.

Als het gaat om het aanbieden van een fietsplan spant de zorgsector de kroon met 58% van de locaties. De overheid scoort ook sterk met een fietsplan bij 34% en een mobiliteitspas bij 31%.

De resultaten rond het onderzoek naar digitale werkplekken zijn overigens wel een vooruitgang ten opzichte van onderzoek drie jaar geleden. Toen bleek dat slechts 9% van de werknemers in Nederland voor thuiswerken alles krijgt dat nodig is door de werkgever vergoed. Een kleine 40% moet zelf alles aanschaffen en regelen om goed buiten kantoor te kunnen werken. Bijna een kwart krijgt een deel van de kosten vergoed.

 

 

Gerelateerde berichten...

X